НБУ очікує на подешевшання кредитів слідом за зниженням облікової ставки

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Поступове відновлення довіри до банківського сектору та зростання притоку вкладів має також сприяти зниженню вартості депозитів та, відповідно, кредитів.

Зменшення облікової ставки центробанку є сигналом для ринку, що депозитні ставки повинні теж зменшуватися. Про це заявила заступник глави правління НБУ Віра Ричаківська під час круглого столу «Інвестиційний клімат у фінансовому секторі: що перешкоджає притоку капіталу?», який організувала ГО «Ліга фінансового розвитку» за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та «Дзеркала тижня. Україна».

За словами Ричаківської, поступове відновлення довіри до банківського сектору та зростання притоку вкладів має також сприяти зниженню вартості депозитів та, відповідно, кредитів

На думку заступника голови правління «Ерсте-Банку» Світлани Черкай, на встановлення доволі високих депозитних ставок на ринку впливає торішня нестача ліквідності, яка тоді й зумовила здорожчання ресурсу.

Голова ж правління «Дочірнього банку «Сбербанку Росії» Ігор Юшко констатував, що дохідність валютних облігацій стала бенчмарком (ціновим орієнтиром) для валютних депозитів – клієнти спонукають банки підвищувати ставки до відповідного рівня. Фінансист вважає, що чималі ставки за депозитами навіть при високій ліквідності системи відображають непевність ринку щодо найближчих перспектив (до кінця року).

Говорячи, зокрема, про вартість ресурсу для українських позичальників за кордоном, старший радник «Альфа-Банку» Роман Шпек зазначив, що її «підігрівають» непослідовні заяви вітчизняних урядовців щодо доцільності співпраці з МВФ, недовіра іноземних інвесторів до макроекономічних прогнозів уряду.

«Не треба дурити себе, що ми не хочемо - сьогодні ми не можемо позичити гроші на зовнішніх ринках. Або коли нам позичають, то закидають такі ризики, що вже ми не хочемо позичати за цією ціною. І саме ця ціна з цими ризиками і формує рівень депозитів на внутрішньому ринку. Якщо не будуть такі ставки, то, враховуючи рівень недовіри, народ не прийде до банку», - наголосив банкір. !zn

Читайте також:

НБУ: Пілотний проект зі зміни порядку розрахунку валютної позиції вже стартував

НБУ: Вкладники мають більш відповідально обирати банки

Регіонали пропонують контролювати українців з кредитами на держрівні

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі