НБУ: Пілотний проект зі зміни порядку розрахунку валютної позиції вже стартував

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Нацбанк починає спрощувати для банків правила розрахунку валютної позиції, які були запроваджені під час економічної кризи декілька років тому.

Національний банк України (НБУ) започаткував проект зі зміни порядку розрахунку валютної позиції, який передбачає можливість включення до неї номіналу придбаних індексованих облігацій Мінфіну для формування резервів під валютні кредити.

Про це повідомила заступник голови правління НБУ Віра Ричаківська під час круглого столу «Інвестиційний клімат у фінансовому секторі: що перешкоджає притоку капіталу?», який 12 квітня організувала ГО «Ліга фінансового розвитку» за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та «Дзеркала тижня. Україна».

Вона зазначила, що це питання розглядається і воно неодноразово розглядалося, коли Нацбанк працюв з місіями МВФ у минулому році.

МВФ: Нацбанк має скасувати заборону банкам формувати резерви в інвалюті, але так, щоб не обвалити курс


"Нацбанк, абсолютно розуміючи важливість цього питання, бере на себе зобов’язання поступово переходити [на старі правила розрахунку валютної позиції]. У міру виходу банківської системи і економіки загалом із глибокого валютування ця ситуація покращуватиметься", - наголосила Ричаківська.

Голова ж правління «Дочірнього банку «Сбербанку Росії» Ігор Юшко зазначив, що через чинні регламенти розрахунку валютної позиції гіпотетичне ослаблення гривні навіть на 5% може призвести до втрати банком 70% свого прибутку. Фінансист однозначно переконаний в тому, що резерви мають формуватися у валюті активу.

Говорячи ж в цілому про стан формування резервів під неякісні кредити в системі, Юшко констатував, що далеко не всі учасники ринку завершили цей процес.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі