НБУ дав розпорядження конвертувати 50% валютної виручки експортерів у гривню

Поділитися
Норма про обов'язковий продаж частини валютної виручки експортерів вже діяла в Україні, однак була скасована в 2005 році, оскільки експортери і так продають майже всю валюту.

Національний банк України (НБУ) ввів обов'язковий продаж 50% валютної виручки. Відповідне рішення закріплене постановою НБУ № 479, яка набула чинності з 19 листопада.

«Надходження в іноземній валюті (1-ї групи класифікатора валют і в російських рублях) ... підлягають обов'язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України в розмірі 50%», - говориться в документі.

Постанова № 479 діятиме протягом шести місяців.

Як повідомлялося, обов'язковий продаж частини валютної виручки був скасований у 2005 році. У цьому році в зв'язку з посиленням тиску на курс гривні і скороченням валютних резервів Нацбанк ініціював повернення йому права запроваджувати на строк до шести місяців вимогу щодо обов'язкового продажу частини валютної виручки, розмір якої він сам буде встановлювати. Верховна Рада 6 листопада прийняла такий закон, а президент підписав його 15 листопада.

Міжнародні резерви України в жовтні 2012 року скоротилися на 8,4%, або на
2,443 млрд доларів, - до 26,812 млрд доларів. В цілому з початку року вони зменшилися на 15,7%, або на 4,982 млрд доларів.

Курс гривні на міжбанку з початку 2012 року ослаб на 2% - з 8,04 грн/дол. до 8,2 грн/дол., при цьому його зниження прискорилося на початку листопада після завершення парламентських виборів. !zn

Читайте також:

Регіонал запропонував Раді ввести 15%-й збір з продажу готівкової валюти

НБУ зобов'язав продавати валютні надходження громадян з-за кордону на суму понад 150 тис. грн

Янукович підписав закон про обов'язковий продаж частини валютної виручки

Великі експортери «притримуючи» долар впливають на валютний ажіотаж

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі