Банки та НБУ шукають компроміс щодо обмежень споживчого кредитування

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Українські банки разом з регулятором - Національним банком України (НБУ) шукають компроміс щодо обмежень споживчого кредитування, якого вимагає уряд країни в рамках дій по подоланню негативного сальдо.

Про це повідомила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова під час під час круглого столу «Коригування банківських стратегій в умовах європейської боргової кризи, та її вплив на фінансову систему України», який було проведено за підтримки тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

Представник Нацбанку наголосила на доцільності помірного нарощування фінустановами портфелю споживчих кредитів. За словами О.Щербакової, у серпні-вересні зростання було надмірним. «До сьогоднішнього дня НБУ не видав жодних нормативних актів (які б сприяли «охолодженню» ринку споживчих позик). Це говорить про те, що ми ведемо дискусію. Має бути знайдений якийсь компроміс, який влаштує кожну сторону - і банківську систему, і Нацбанк», - наголосила директор гендепартаменту грошово-кредитної політики НБУ.

На думку голови правління «Правекс-Банку» Сергія Наумова, обмеження споживчого кредитування негативно вплине на фінансові результати роботи банків. Банкір очікує, що в наступному році темпи погашення вже виданих населенню позик перевищуватимуть темпи «нового» кредитування. «Відповідно у нас виникає потреба скорочення видатків, скорочення мережі», - зауважив фінансист.

Голова ж спостережної ради Platinum Bank Юрій Блащук вважає, що регламентація видачі споживчих позик допустима в частині систематизації оцінки позичальників. «Ми віримо, що НБУ проводитиме незалежну політику і не заборонятиме споживче кредитування», - додав банкір.

Як зауважив незалежний фінансовий експерт Ярослав Колесник, потрібно стимулювати видачу кредитів на придбання товарів вітчизняного виробництва, «щоб ми розвивали не Китай, а Україну». «Але це питання складне, не вирішується просто», - визнав він.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі