НБУ посилив правила проведення валютообмінних операцій фізосіб

Поділитися
© ZN.UA
Зміни стосуються насамперед банків. Ними Нацбанк виключив одну з можливостей для маніпуляцій з копіями документів, пропонованих фізособами при обміні готівкової валюти: регулятор тепер вимагає від банків ставити печатку на копії так, щоб відбиток штампа із зазначенням дати здійснення операції накладався на фото людини.

Національний банк України посилив правила документального оформлення валютно-обмінних операцій. Тепер вони стануть ще складнішими, але цього разу - для банків.

Відповідну постанову № 349 регулятор ухвалив 21 серпня 2012 року, якою вніс зміни до Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України.

Нагадаємо, минулої осені - 23 вересня 2011 року - Нацбанк постановою № 278 дозволив фізособам здійснювати готівкові валютно-обмінні операції тільки за умови ідентифікації, тобто пред'явлення документів.

При цьому НБУ зобов'язав банки копіювати пропоновані документи, а копії залишати в документах дня. На ксерокопіях Нацбанк рекомендував банкам і обмінним пунктам ставити печатку з метою не допустити подальше використання копій паспортів для маніпуляцій з обміном валюти та в інших цілях.

Тепер же, як говориться в супровідному листі регулятора до нової постанови, "відбиток штампа ... обов'язково повинен містити реквізит "дата" і проставлятися таким чином, щоб частина розміщувалася на фотографії".

Згідно зі змінами в Інструкції, якщо нерезидент знімав готівкову гривню за допомогою банкомату по міжнародній платіжній картці, то зворотний обмін невикористаної української валюти повинні здійснювати виключно ті банки, через банкомати яких була проведена трансакція.

Відзначимо, що в супровідному листі з приводу набуття чинності документа вказується, що відповідно до Указу Президента від 03 жовтня 1993 р. № 493/92, вказана постанова набирає чинності через 10 днів після державної реєстрації, тобто 8 вересня 2012 року, але в самій постанові вказана інша дата - 2 вересня 2012 року. !zn

Читайте також:

Паспортизація обміну валюти може вплинути на фінансування політичних партій на майбутніх виборах

Напередодні виборів НБУ спростив ввезення готівкової валюти в Україну юрособами і нерезидентами

Нацбанк посилив правила покупки безготівкової валюти

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі