НБУ вперше за чотири місяці занепокоївся зростанням долара на міжбанку

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Підвищення попиту на долари США на міжбанку викликало зниження курсу гривні, який обновив дворічний максимум. НБУ почав торги з американською валютою вперше за 4 місяці. Учасники ринку пов'язують різкі скачки з виведенням грошей нерезидентів і бажанням Нацбанку привчити ринок до волатильності курсу. Однак причин для продовження девальвації гривні експерти поки не бачать.

Різке підвищення курсу долара на міжбанку в середу, 23 травня, призвело до того, що Національний банк України (НБУ) вперше за чотири місяці (з лютого нинішнього року) вийшов на ринок для підтримки гривні.

Вчора американська валюта зробила найбільш різкий з початку року стрибок на українському ринку. Діапазон валютних торгів банків підвищився відразу на 1,8-2,3 коп. - до 8,072-8,087 грн/$. Востаннє курс був вищим лише у січні-2010.

Востаннє НБУ виходив на ринок з інтервенціями ще в лютому, продавши $304,3 млн за курсом 7,991 грн/$1. Вчора він провів інтервенції за курсом 8,02 грн/$1, пише "Коммерсантъ-Украина".

Втім, експерти не вважають нинішнє підвищення курсу долара ознакою девальвації.

"В Україні знаходиться місія МВФ. Можливо, Нацбанк, бажаючи показати, що у нас відбувається перехід до плавних коливань курсу, знизив контроль над ринком", - припускає керівник інформаційно-аналітичного центру "Форекс Клуб Україна" Микола Івченко.

При цьому причиною таких різких валютних коливань на міжбанку, на думку експертів, стало підвищення попиту на долари з боку іноземних гравців.

"Зростання почалося минулого четверга після того, як Мінфін погасив велику суму - понад 2 млрд грн - за короткостроковими державними облігаціями, в які інвестували нерезиденти. І вони почали купувати валюту для виведення її за кордон. Це збіглося з виплатами дивідендів низкою великих іноземних компаній, які також купували валюту для їх виведення. Активно купували валюту й імпортери", - пояснює директор казначейства Райффайзен Банку Аваль Володимир Кравченко.

Ситуацію посилило також падіння курсу євро вперше з липня 2010 року нижче рівня $1,26 - котирування валюти впали на 7,2-7,7 коп., до 10,21-10,24 грн/євро.

Між тим, експерти відзначають, що зниження курсу гривні на міжбанківському валютному ринку є ситуативним: до кінця травня він може зрівноважитися на позначці 8,04-8,05 грн за $1.

Нагадаємо, вчора міжбанк відкрився різким підвищенням котирувань долара - з 8,0640-8,0695 грн/дол на момент закриття ринку 23 травня до 8,1100-8,1200 грн/дол. Потім, до закриття міжбанку, долар опустився до 8,0675-8,0755 грн/дол. !zn

Читайте також:

Банкір: Населення купує долари, тому що не довіряє уряду

НБУ підтвердив плани включити рубль до резервних валют у 2012 році

Українці у 2011 році скупили $13,5 млрд валюти

НБУ складає золото в резерви і сподівається, що в 2012 році воно подорожчає на 30%

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі