Недоступна «доступність» новобудов

Поділитися
У Київ­ській області затверджено програму будівництва доступного житла.

Якщо придивитися до новобудов у наших райцентрах і містах обласного підпорядкування (окрім столиці, АРК і міст-мільйонників), то Київщина - лідер за будівництвом житла. Вона посідає перше місце не тільки за кількістю районів, у яких здійснюється будівництво (16), а й за кількістю споруджуваних житлових будинків (понад 200). Не відстає у Київській області і цінова політика: першість за середньою ціною квадратного метра (1017 дол.) у пристоличних новобудовах утримує Обухів­ський район. Питання не в тому, що будують будь-де, будь-хто і будь-що. Чи стало доступнішим проголошене владою так зване доступне житло?

Цифри танцюють

На перший погляд, на Київщині відповідно до інформації, наданої обласним управлінням статистики, будівництво йде ударними темпами. Так, у 2009 році було введено в експлуатацію 680,1 тис. кв. м житла, а в 2010-му - 1184,3 тис. Щоправда, трохи псують картину дані про участь у цьому процесі індивідуальних забудовників - 346,0 тис. кв. м 2009 року і 963,0 тис. - 2010-го. Тобто народ дедалі більше покладається лише на себе. При тому, що державна іпотека тільки за січень-квітень нинішнього року профінансувала завершення будівництва житлових будинків на 77,2 млн. грн. в Ірпінському районі, а також у Борисполі, Вишневому (загальною площею 44,13 тис. кв. м). До слова, у цих регіонах, особливо в Ірпін­ському, фахівці фіксують особливий сплеск будівництва.

Втім, є одне «але»… Згідно з інформацією управління статистики в Київській області, за підсумками трьох кварталів 2011 року в області було введено в експлуатацію житла загальною площею 636 тис. кв. м (98,1% порівняно з відповідним періодом 2010-го). Певне зниження показника пов’язане, знову ж таки, з індивідуальними забудовниками - зменшилися обсяги індивідуального житлового будівництва. За підсумками дев’яти місяців нинішнього року житлове будівництво скоротилося у 14 районах і 7 містах області, особливо в Переяслав-Хмель­ницькому та Згурівському районах, в Обухові. Найменшу кількість житла побудовано у тому ж таки Згурівському районі, а також у Тетіївському та Рокитнянському (по 0,1% загального обсягу).

Не можна сказати, що влада Київщини не стурбована проблемою будівництва житла. Навпаки, ця стурбованість передається «у спадок», незалежно від партійного забарвлення. Пам’ятається, ще «помаранчевий» губернатор В.Ульянченко говорила: «Ми пропонуємо Києву будівництво соціального житла в області, тому що мати соціальне житло в столиці - велика розкіш. У нас є земля, у Києва є гроші, і ми хочемо об’єднати це і запропонувати будівництво соціального житла в містах-супутниках»…

Однак час ішов, а обіцяних сотень тисяч квадратних метрів дешевого та доступного житла жителі Київщини так і не дочекалися. І от черговий губернатор - А.Присяж­нюк під час підписання меморандуму про співробітництво столиці та області заявив: «Ми дійсно зможемо надавати земельні ділянки під таке будівництво і не будемо розрізняти, хто житиме в таких пунктах - жителі міста чи області».

Звідки візьметься доступне житло? Київська облдержадміністрація взялася розробляти концепцію будівництва житла із залученням банківських кредитів під держгарантії. Як гарантувати безпеку внесків, де виділятимуться ділянки під зведення житла, які бюджетні кошти витрачатимуться для прокладання інженерних комунікацій до територій будівництва - залишилося для обивателів невідомим.

Вас тут не стояло!

Відомо, що в будь-якій квартирній черзі є так звані підчерги: загальна, першочергова і позачергова. А в кожній підчерзі, у свою чергу, є свої підчерги. І зрозуміло, що треба прагнути до їхнього скорочення. Але як?

За інформацією першого заступника голови Київської ОДА Я.Мос­каленка, озвученою ним на засіданні комітету з економічних реформ при облдержадміністрації, у Київ­ській області затверджено програму будівництва доступного житла. Вона націлена на зниження вартості житла і надання громадянам держпідтримки на його придбання, встановлення нижчих порівняно з ринковими відсоткових ставок за кредитами. Чиновник повідомив також, що ОДА визначила 22 земельні ділянки, які перебувають у комунальній власності і можуть залучатися на умовах оренди для реалізації проекту.

«Житло будуватиметься частково за кошти Кабінету міністрів, частково - з бюджетів місцевої влади і коштом майбутніх мешканців, - сказав Я.Москаленко. Також повідомлялося, що згідно з програмою ціна квадратного метра такого житла становитиме 4000 грн.

Треба визнати, що незаперечним позитивом задекларованої програми є вже те, що в рамках її реалізації було визначено список об’єктів незавершеного будівництва, на які спрямовані кошти держбюджету. «Недобудови» у Києво-Святошин­ському районі, у Вишневому, Глевасі все ж таки добудують.

Втім, поневіряння у чергах на житло, довге очікування, коли ж недобудова перетвориться на прийнятне житло, ще не гарантують новоселам спокою. Нерідко на місцях їм доводиться відвойовувати право на управління своєю власністю як у забудовників, так і в місцевої влади. Для більшості сучасних новобудов характерні одні й ті самі лиха - зрив строків будівництва, грубе порушення будівельних норм. А останнім часом з’явилася інформація про непрозорі операції забудовників стосовно горищ і підвалів будинків, які здаються в експлуатацію, з їхньою прибудинковою територією, в яких замішані місцеві органи влади. DT.UA уже писало про те, як будівельні «барони» і після здачі будинку бажають «стригти купони» з нерухомості. Таких прикладів, як і раніше, багато в Ірпінському регіоні.

А просто кричущий випадок безпардонного зневажання правами інвесторів відбувся у Василькові. Тутешній скандал просто вражає: люди вклали гроші в будівництво житла, але не можуть його одержати. Влада міста вирішила віддати частину житла в новобудові черговикам. Але черговики - специфічні. Серед них складно знайти багатодітних, інвалідів, ветеранів. Усі, як один, - при погонах, чиновники. Закономірно, що боротьба за квартири перемістилася в суди. Щоправда, деякі з можновладців посоромилися вчиненого і відмовилися від спірного житла. Інші ж стосовно справжніх господарів квартир діють за принципом «вас тут не стояло», ламаючи замки і міняючи вхідні двері. Нахабно обмануті інвестори із гіркотою констатують: яке вже тут «доступне» житло, повернути б своє…

У село, у глухомань!

Котеджні селища і містечка на Київщині розташовані переважно на житомирському, бориспільському, обухівському, вишгородському, варшавському, броварському та одеському напрямках. Ціна квадратного метра в таких котеджах прямо залежить від відстані до столиці, престижності місця і категорії (бюджетний, середній або преміум-клас) - від 400 до 3500 у.о. Найдорожче житло - у котеджних селищах, розташованих на обухівському та вишгородському напрямках. Селища з демократичними цінами - у напрямку Житомира.

Окрім відчутного цінового пресу, є й інші підводні камені. Окремі котеджні селища зводяться у кілька черг. На ділі це виглядає так: кілька готових котеджів обгороджують парканом і заселяють, а містечко продовжує будуватися. Але ніхто не хотів би жити в умовах вічного будівництва…

На Київщині також поширена така схема. За придбанням котеджу ховається просто купівля земельної ділянки на території майбутнього містечка, яке буде забудовуватися в міру продажу земельних ділянок. Чи чесно подібне місце називати котеджним містечком - запитання риторичне…

Проте житло в котеджах у столичному регіоні продається, якщо виходити з того, що майже половина із заявлених в Україні проектів будівництва котеджних містечок припадає на територію Київської області. А нові проекти таких селищ нині рідкість, і будівництво ведеться здебільшого на старих об’єктах, та й активно працюють лише одиничні забудовники. Загалом же ринок заміського будівництва перебуває на сьогодні не в найкращому стані. Остан­нім часом ціни продажу будинків під Києвом знизилися в середньому до 1000 дол. за квадратний метр. Утім, і вартість землі в передмістях столиці також знизилася - у середньому до 3,5 тис. у.о. за сотку.

«Сьогодні нерухомість - це не актив, а пасив, - так оцінює ситуацію президент Спілки фахівців з нерухомого майна України О.Рубанов. На його думку, з грудня 2011 року почалося чергове зниження цін, і тенденція збережеться до весни 2012-го, коли відіграє свою роль наближення Євро-2012. Ще один фахівець - директор Київ­ського іпотечного центру Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву в м. Києві та Київській області С.Комнатний вважає, що в Україні назріває криза житла. Багато будинків, зведених ще в часи СРСР, - це «хрущовки», і вони потроху руйнуються. Уже зараз у них проблематично жити, а що буде років через 10-15?

Що в цій ситуації залишається робити нашим співвітчизникам, які не мають свого кутка або хочуть поліпшити житлові умови? Тільки сподіватися на обіцяну доступність новобудов...

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі