Неконтрольований дефолт Греції обійдеться єврозоні в 1 трлн євро, - прогноз

Поділитися
З похмурим прогнозом виступив щодо можливого сценарію навколо грецького держборгу Міжнародний інститут фінансів (Institute of International Finance, IIF).

У разі якщо Греція допустить неконтрольований дефолт за держзобов'язаннями, це може обійтися країнам єврозони більш ніж в 1 трлн євро. Окрім того, це може спровокувати звернення Іспанії та Італії до міжнародних кредиторів по фінансову допомогу.

Такий прогноз міститься у конфіденційній доповіді Міжнародного інституту фінансів (Institute of International Finance, IIF), яку було поширено серед членів IIF 18 лютого і яка є у розпорядженні Reuters.

"Неконтрольований дефолт Греції спричинить дуже серйозні наслідки. Важко підсумувати всі ці умовні зобов'язання з якою-небудь точністю, незважаючи на те, що нескладно зрозуміти, що сума перевищить 1 трильйон євро", - йдеться в документі.

За підрахунками інституту, при неконтрольованому дефолті значних втрат зазнає і Європейський Центробанк, який також є великим кредитором обтяженої боргами країни. У документі вказується, що на його балансі перебувають зобов'язання уряду Греції на суму 177 млрд євро.

Окрім того, такий поворот подій призведе до необхідності істотної підтримки для Іспанії та Італії, вартість якої складе близько 350 млрд євро, відзначається також у доповіді IIF.

Греції може знадобитися новий пакет фінансової підтримки обсягом до 50 млрд євро до 2015 року, писав раніше німецький журнал Spiegel Online.

Єврокомісія, ЄЦБ і МВФ схвалили вже два пакети кредитів для порятунку Греції від дефолту. Так, у травні 2010 року країни єврозони і МВФ виділили Греції кредити на 110 млрд євро, з яких більше 70 млрд було виплачено. А в лютому 2012 року на зміну першому пакету прийшов другий, об'ємом у 130 млрд євро, разом зі 100-мільярдною програмою списання боргу, що знаходиться на руках приватних інвесторів.

Однак, за даними журналу Spiegel, розрахунки стабільності грецького бюджету до 2015 року, коли закінчується поточна програма, викликають серйозні сумніви у кредиторів, перш за все, у Німеччини.

Із закінченням кредитної програми Афінам може знадобитися ще 50 мільярдів, вважають джерела журналу.

Вже у січні 2012 року через більш глибоку, ніж очікувалося, рецесію доходи грецького бюджету впали на 470 млн євро у порівнянні із запланованими, а витрати зросли на 951 млн євро.

Також, за даними журналу, ЄЦБ готується взяти участь у реструктуризації грецького боргу за рахунок суверенних паперів Греції, які знаходяться у нього на балансі. Для цього Центробанк чекає 12 березня, коли приватні кредитори Греції визначаться з участю у програмі списання боргу. Афіни мають намір ввести в дію так звану норму колективної дії, яка дозволить примусити до обміну облігацій меншість незгодних інвесторів.

Раніше агентство S&P знизило рейтинг Греції до SD - "вибіркового дефолту". Це рішення було пов'язано з програмою обміну грецьких облігацій, що знаходяться на руках приватних інвесторів (PSI). Дана програма передбачає введення так званої норми колективної дії, яка дозволяє Греції нав'язати обмін меншості кредиторів, якщо кваліфікована більшість добровільно погодиться на реструктуризацію.

Інше рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий кредитний рейтинг Греції з "CCC" до переддефолтного "C".

"У разі реалізації програми обміну боргових зобов'язань Греції, запропонованої приватним кредиторам з метою знизити борговий тягар країни, буде розглядатися як подія дефолту, а РДЕ Греції буде знижений до рівня "обмежений дефолт" після завершення обміну", - підкреслюється у прес-релізі.

Аналітики рейтингового агентства Moody's Investors Service у понеділок заявили, що ризик дефолту Греції залишається високим, незважаючи на домовленості про списання значної частини її держборгу. У найближчі дні агентство планує опублікувати більш докладну доповідь про ситуацію в Греції. !zn

Читайте також:

У Греції попереду вирішальний тиждень з питання реструктуризації держборгу - FT


Прем'єр Греції пообіцяв «неконтрольований хаос» у разі дефолту країни

У ЄС визнали, що антикризовими заходами ще більше посилили соціальну нерівність

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі