Німці обіцяють Україні 5 млрд куб. м газу

Поділитися
Німці обіцяють Україні 5 млрд куб. м газу © gaz-system.pl
Україна розпочала постачання газу з Західної Європи вперше у своїй історії, а тепер знайшла в ЄС конкурента для "Газпрому".

Німецький трейдер RWE Supply & Trading у найближчі шість місяців може поставити в Україну через Польщу до 5 млрд куб. м газу. Про це пише польська Gazeta Wyborcza (GW).

«Німецький концерн підтвердив GW, що підписав рамкову угоду на постачання в Україну до 5 млрд куб. м газу до травня 2013 року. Пізніше контракт може бути продовжений», - відзначає газета.

Видання пише, що RWE, яка почала постачання палива в Україну через польську газотранспортну систему, з листопада поточного року до січня 2013 року повинна поставити НАК «Нафтогазу України» до 56 млн куб. м газу.

Газета також написала з посиланням на російський портал РБК, що Україна купуватиме газ RWE за $360-390 за 1 тис. куб. м. При цьому російський газ за прямим контрактом з «Газпромом» к 4-му кварталі обходиться Україні к $432 (без «харківської знижки» - у $532).

Нагадаємо, міністр енергетики України Юрій Бойко раніше заявив, що Україна має намір в 2013 році збільшити обсяг реверсного газу, що закуповується в німецької RWE, оскільки його вартість "суттєво" нижча, ніж того, який Україна отримує безпосередньо у "Газпрому".

Україна купує газ у Європі за «набагато» нижчими цінами, ніж у «Газпрому»

У газеті також повідомляється, що міністр державного майна Микола Будзановський заявив, що Польща завдяки отриманій на початку цього тижня знижці на російський газ буде купувати його "значно дешевше $500" за тисячу кубометрів. За даними видання, до знижки російське "блакитне паливо" обходилося полякам $575 за 1 тис. куб. м.

Gazeta Wyborcza відзначила, що Україна розпочала постачання газу з Західної Європи вперше у своїй історії. "Це безпрецедентна подія. Раніше Україна імпортувала газ тільки з Росії. Тепер знайшла на Заході конкуренцію для 'Газпрому'», - написав один з найбільш авторитетних польських щоденників. !zn

Читайте також:

Україна вже отримала 3,3 млн кубометрів «реверсного» газу

У Бойка спрогнозували ціну російського газу в I кварталі 2013 року

У Росії розповіли, що заважає створенню консорціуму на базі української ГТС

Ющенко лякає Україну мільярдними штрафами від «Газпрому»

«Газпром» готовий припинити постачання газу до Польщі, Україна - на черзі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі