Незалежні шахтарські профспілки пригрозили «рішучими діями»

Поділитися
Якщо уряд і надалі буде ігнорувати інтереси вугільної галузі та шахтарів, профспілки готові вдатися до найрішучіших дій і акцій протесту.

Український ринок вугілля цілеспрямовано демпінгується, а на складах шахт накопичуються цілі масиви «чорного золота», в тому числі і цінних марок. Про таку ситуацію у вугільній галузі країни заявили Незалежна профспілка гірників України та Незалежна профспілка гірників Донбасу.

Профспілки констатують, що вугільні підприємства не тільки не розвиваються, а фактично знаходяться на межі економічної катастрофи. На складах шахт накопичуються цілі масиви «чорного золота», причому не тільки енергетичного, але й цінних марок - «К» і «Ж», тобто коксівного. У той же час вугілля за ціною, яка на 60-70% вища за вітчизняну, імпортується широким потоком із зарубіжжя. Крім того, на тіньовому ринку щорічно обертається близько 7 мільйонів тонн вугілля з копанок і шламозбірника. Профспілки наголошують, що зростає і сама кількість копанок.

«Така ситуація призводить до того, що український ринок вугілля з чиєїсь волі цілеспрямовано демпінгується. Про що говорити, коли при попередній владі ціна коксівного вугілля сягала 2 тисяч гривень за тонну, а зараз не перевищує 860 гривень, а то й навіть 400 гривень. Зайве нагадувати, що на складах якість такого вугілля істотно погіршується, зростає загроза самозаймання. І збагатити його після тривалого «зберігання» надзвичайно важко», - йдеться в заяві.

При цьому гірники фактично живуть на мінімальні зарплати, їх змушують йти у неоплачувані відпустки. Так, на шахтах ДП «Красноармійськвугілля» видобуте вугілля накопичується з травня, і не вивозиться споживачам. Тому шахтарів відправляють у неоплачувані відпустки.

«Найприкріше, що у владних коридорах добре знайомі з наведеними вище фактами. Але на Печерських пагорбах панують незворушна тиша і олімпійський спокій. Очевидно, там уже забули, на що здатна стихія шахтарського опору», - наголошується в заяві.

Незалежні профспілки гірників вимагають від уряду звернути належну увагу на гострі проблеми вугільної галузі та взятися за їхнє вирішення, зокрема застосувати квоти на ввезення вугілля з-за кордону і на ділі подолати ганебне явище тіньового видобутку вугілля і рабської праці гірників.

«У разі подальшого ігнорування вимог профспілок шахтарі готові вдатися до найрішучіших дій і акцій протесту», - йдеться у заяві, під якою стоять підписи голів Незалежної профспілки гірників України і Незалежної профспілки гірників Донбасу Михайла Волинця і Миколи Волинка. !zn

Читайте також:

Старший син Януковича відбирає в Ахметова звання «маршала» вугільній галузі

Луганським шахтарям за куріння і алкоголь в забої загрожує 3 роки в'язниці

У Луганську почалися перші звільнення за участь в акціях протесту

Профлідер шахтарів розповів, куди зникають бюджетні гроші, виділені на безпеку шахт

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі