Нобелівську премію з економіки отримали американці Елвін Рот і Ллойд Шеплі

Поділитися
Двоє професорів зі США - Елвін Рот і Ллойд Шаплен, за дослідження в галузі економічної інженерії та моделювання окремих ринків стали лауреатами нобелівської премії.

Лауреатами Нобелівської премії з економіки 2012 року став двоє вчених зі США: Елвін Рот з Гарварду і Ллойд Шеплі з університету Каліфорнії.

Премія присуджена за «теорію стабільного розподілу і практику облаштувння ринків». У пояснювальній записці до премії йдеться, що Елвін Рот і Ллойд Шеплі у своїх роботах спробували відповісти на одне з основних питань економіки - питання розподілу ресурсів між споживачами найкращим чином. Як приклад, наводиться, зокрема, розподіл учнів по школах.

Ні Елвін Рот, ні Ллойд Шеплі не входили в число основних претендентів на премію - зокрема, вони не згадувалися в авторитетному прогнозі.

Читайте також: Президент Чехії назвав Нобелівську премію ЄС трагічною помилкою

Нобелівська премія з економіки, як і інші Нобелівські премії, становить вісім мільйонів шведських крон (близько 1,15 мільйона євро). Вона, на відміну від інших премій, виплачується шведським ЦБ - саме з його ініціативи почали вручатися Нобелівські премії з економіки (перша - в 1969 році).

Варто відзначити, що Нобелівська премія з економіки практично завжди дістається вченим зі США. Востаннє американців не було в числі лауреатів премії у 1999 році, коли вона дісталася канадцеві Роберт Манделлу.

Читайте також:

Нобелівську премію миру присудили Європейському союзу

Нобелівську премію з літератури отримав письменник Мо Янь

Нобелівську премію з хімії отримали американці за вивчення клітинних рецепторів

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі