Новий Митний кодекс полегшив життя імпортерам китайських товарів

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Китайські бізнесмени задоволені нормою про спрощення контролю визначення митної вартості. У посольстві КНР допускають, що імпортери китайських товарів занижують їх декларовану вартість, щоб платити менше мито, проте запевняють, що це не носить масовий характер.

Після набуття чинності нового Митного кодексу, зокрема, норми про спрощення контролю декларованої вартості ввезених товарів, китайські підприємці стали менше скаржитися на роботу української митниці. Про це ZN.UA розповіло джерело в посольстві Китаю.

Говорячи про кількість скарг підприємців на роботу українських митників у питанні визначення митної вартості (власне, про претензії щодо прагнення її збільшити), співрозмовник ZN.UA констатував, що скарг стало менше. «Можливо, це завдяки тому, що посольство вело дискусію на вищому рівні з Держмитслужбою. Можливо, завдяки ще якимось факторам», - констатує китайський дипломат.

У посольстві КНР у неофіційних коментарях для ZN.UA визнали, що факти заниження декларованої вартості товарів можуть мати місце, але закликають не переоцінювати їх масштаби. За словами нашого співрозмовника, особливо довірчих відносин між більшістю українських і китайських підприємців немає.

- Українську митницю звинуватили в упередженості: не раді китайцям і їх товарах

«Через відсутність довірчих відносин говорити про готовність китайських підприємців сприяти чи не кожному партнеру в заниженні собівартості є перебільшенням. Потрібно враховувати, що в Китаї влада уважно стежить за експортними операціями, тому можливостей для того, щоб «малювати зі стелі» параметри собівартості як мінімум небагато», - підкреслив він.

Нагадаємо, що ще в квітні, до набуття чинності Митного кодексу робота української митниці викликала в Китаю великі нарікання. Китайці звинувачували відомство в необгрунтованому завищенні митних зборів.

Українська сторона, навпаки, відзначала заниження митної вартості підприємців, які працюють з китайськими товарами.

Зокрема, експерт Ради підприємців при КМУ Ігор Соколов заявляв, що китайські виробники готові надавати яку завгодно калькуляцію собівартості китайських товарів своїм контрагентам - структурам, що займаються імпортом в Україну, сприяючи тим самим заниженню останніми митної вартості. «Надається яка завгодно калькуляція, аж до того, що «самі складайте калькуляцію, а ми підпишемо». Їх ці питання не турбують», - говорить експерт.

Представники Держмитниці офіційно підтверджували цю інформацію. «Ми розуміємо, про що йде мова. Ми ведемо активну дискусію з представниками дипломатичного корпусу Китаю», - коментував начальник управління адміністрування митних платежів Митної служби Віталій Зварич. !zn

Читайте також:

Новий Митний кодекс уже обійшовся бюджету в 2 млрд грн

Митний кодекс - хороший, але доопрацювати його все-таки не завадить, - експерти

МВФ схвалить новий Митний кодекс

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі