Об'єктивних причин для відмови України від американського палива немає

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© UN Photo
Південноукраїнська АЕС, на якій у квітні були виявлені неполадки через, як виявилося, незначні технічні нюанси з паливом Westinghouse, вирішила знову завантажити паливо американської компанії.

Південноукраїнська АЕС, на якій у квітні були виявлені неполадки через, як виявилося, незначні технічні нюанси з паливом Westinghouse, вирішила знову завантажити паливо американської компанії.

Пошкодження елементів тепловиділяючих збірок виробництва компанії Westinghouse (ТВЗ-W), що експлуатується на Південноукраїнській АЕС, було виявлено в дистанціонуючих решітках. Про це ZN.UA стало відомо з власних джерел.

"За попередніми висновками міжвідомчої комісії, встановлено, що пошкодження палива виробництва компанії Westinghouse обумовлено його конструктивними недоробками і жодним чином не пов'язане з "діями персоналу" відокремленого підрозділу "Південноукраїнська АЕС", - йдетьсяв документі "Енергоатому", текстом якого володіє ZN.UA.

Крім того, як стало відомо ZN.UA, компанія отримала дозвіл Держатомрегулювання і вже приступила до виконання робіт із завантаження ядерного палива в реактори № 2 і № 3 ПУАЕС. Завантаження американського палива здійснюється за "оптимізованою схемою завантаження ТВЗ-W, що виключає його пошкодження".

Орієнтовний термін завершення планово-попереджувального ремонту (ППР) - вересень цього року.

Нагадаємо, "Енергоатом" у травні-липні провів повне вивантаження палива з активних зон реакторів енергоблоків № 2 та № 3 Південноукраїнської АЕС у зв'язку з виявленими пошкодженнями конструктивних елементів тепловиділяючих збірок виробництва Westinghouse.

На третьому енергоблоці ПУАЕС 23 квітня 2012 року в ході операцій з перевантаження палива в рамках планово-попереджувального ремонту були виявлені пошкодження дистанціонуючої решітки ТВЗ-W завантаження 2010 року. Після вивантаження палива була створена міжвідомча комісія у складі «Енергоатому», Міненерговуглепрома, компанії Westinghouse та Держатомрегулювання України, яка і зайнялася розслідуванням причин пошкоджень.

Південноукраїнська АЕС в 2010 році першою з українських атомних станцій завантажила 42 збірки ТВЗ-W у третій блок. У 2011 році дві партії такого ж обсягу кожна поставлені на другий і третій блок цієї ж станції. Україна щорічно, згідно з контрактом, повинна закуповувати касети Westinghouse в обсязі перевантажень для трьох блоків (приблизно по 42 касети на кожну з 163 збірок в реакторі). Решта 12 блоків в ході ремонтів повинні довантажуватися російським паливом. !zn

Читайте також:

Азаров не бачить альтернативи атомній енергетиці в Україні в найближчі 10-20 років

У Молдові оголошено в розшук президента НАЕК «Енергоатом» Недашковського

«Дочка» російського ВТБ відкрила «Енергоатому» кредитну лінію на $30 мільйонів

Статутний фонд «Енергоатому» після корпоратизації може скласти 100 млрд грн

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі