Обов’язковий продаж 50-75% валютної виручки не є критичним для бізнесу

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Обов’язковий продаж 50-75% валютної виручки не є критичним для бізнесу © ZN.UA
Продаж валютної виручки не зашкодить надто бізнесу, але стане «вагомим чинником для зменшення тиску на гривню та збільшення пропозиції валюти на внутрішньому ринку».

Максимальну частку валютної виручки, яка підлягатиме обов’язковому продажу в Україні, можна було б встановити на рівні 50-75%. Як зазначили в коментарях ZN.UA в Незалежній асоціації банків України (НАБУ), такий крок не зашкодить надто бізнесу, але стане «вагомим чинником для зменшення тиску на гривню та збільшення пропозиції валюти на внутрішньому ринку».

У свою чергу головний економіст Dragon Capital Олена Білан не виключає, що встановлення відповідних вимог може початися з 20-30% від валютної виручки.

«Багато залежатиме від того, в який момент це робитиметься. Якщо буде загострення кризи, то встановлення й 100%, як це було в 1998 році, є можливим. Хоч на сьогодні цей варіант таки малоймовірний», - додає старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

Юрист міжнародної юридичної компанії Integrites Евген Блок звертає увагу, що потенційне введення обов’язкового продажу частини валютної виручки певним чином звузить для підприємства можливості ведення господарської діяльності, зокрема, в частині отримання кредитів за кордоном. «За наявності застави банківського рахунку в іноземному банку, компанії реально отримати фінансування від іноземних кредиторів [яке переважно є дешевшим, ніж в Україні]. Причому – без оформлення додаткових забезпечень, наприклад, іпотек, застав рухомого майна та ін.», - констатує фахівець.

Нагадаємо, що 6 листопада Верховна Рада ухвалила законопроект №11033 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення інструментів впливу на грошово-кредитний ринок».

У документі передбачено надання НБУ права встановлювати на 6 місяців інші терміни розрахунків за операціями з експорту та імпорту, ніж ті, які встановлені в законі «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» (180 днів), а також запроваджувати на строк до шести місяців вимогу щодо обов’язкового продажу частини валютних надходжень на користь суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. !zn

Читайте также:

Иностранным инвесторам запретили ввозить валюту в Украину в «чемоданах»

Кабмин перекрыл схему вывода валюты из Украины после того, как за границу ушло более $10 млрд

Перекрытие фиктивного импорта поменяет структуру ВЭД-операций

Экспортеры держат на зарубежных счетах более $9 млрд

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі