Обсяги проблемних кредитів у банках досягли піку і гірше вже не буде

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Останні кілька років банки видавали кредити вже на більш жорстких вимогах до платоспроможності позичальників, і тому навряд чи погіршать загальну картину у кредитному портфелі банків.

У 2013 році проблемна заборгованість у портфелі банків збільшуватися не буде. Таку думку в коментарях ZN.UA висловила експерт Незалежної асоціації банків України (НАБУ), директор департаменту розвитку методології «Українського кредитно-рейтингового агентства» (UCRA) Діляра Мустафаєва.

«Банки активно працюють з проблемною заборгованістю: частину заборгованості продають або списують, частину реструктуризують. При видачі нових кредитів використовуються більш консервативні умови, аніж ті, які застосовувалися до початку кризи. Тому якість нових кредитів повинна бути кращою, що також буде сприяти зниженню частки проблемної заборгованості в загальному кредитному портфелі», - зазначила фахівець.

Мінфін обіцяє, що боротьба з проблемними позичальниками триватиме

За словами Мустафаєвої, враховуючи, що більшість банків має запас капіталу і зарезервувала свої недіючі портфелі на достатньому рівні, масова докапіталізація учасникам ринку не знадобиться. «Разом з тим, не виключено, що окремі установи будуть змушені докапіталізуватися», - уточнила експерт.

За оцінками ж віце-президента SP Advisors Олени Зуйкової, кредити, видані протягом останніх років, відповідають більш жорстким вимогам платоспроможності позичальників, і тому навряд чи погіршать загальну картину.

Говорячи про динаміку проблемної заборгованості, керівник аналітичного департаменту ІГ "ТАСК" Андрій Шевчишин зазначив, що при поточних передумовах ситуація у 2013-му не повинна погіршитися. «Тим не менше, в разі значного погіршення економічної ситуації та збільшення безробіття можливе зростання проблемки», - уточнив аналітик.

У той же час старший аналітик ІК «Трійка Діалог Україна» Євген Гребенюк вважає, що якщо курс гривні знизиться на 15%, таку девальвацію банківська система «переварить» досить безболісно. «У разі девальвації на 15% обсяг проблемних кредитів збільшиться не більше ніж на 5 п.п. (до загальних кредитів)», - резюмує експерт. !zn

Читайте також:

Обсяг проблемних кредитів банків скоротився на 11 млрд грн

Позичальникам стане складніше не повертати банку кредит

ДАІ отримала право відбирати автомобілі у боржників банків

КСУ підтвердив законність примусового проникнення до житла боржника

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі