Обмеження готівкових розрахунків призведе до зростання кредитування

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Поза банківським сектором перебуває близько 200 млрд грн, що в 5 разів перевищує середні залишки ліквідності, якими володіє банківська система.

Зростання обсягів безготівкових розрахунків підвищить рівень ліквідності у банківській системі, а виходить, буде стимулювати фінустанови збільшувати кредитування і знижувати кредитні ставки.

Про це розповіли банкіри під час засідання Фінансового прес-клубу, організованого за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

«Зростання безготівкових розрахунків - це загальносвітова тенденція, - констатувала директор генерального департаменту інформаційних технологій і платіжних систем НБУ Наталія Синявська. - Гроші, які лежать на рахунку в банках, працюють на всю економіку країни».

- Нацбанк планує обмежити суму розрахунку готівкою в Україні

Голова правління «Укрсоцбанку» Борис Тимонькін нагадав, що в Україні поза банківським сектором знаходиться близько 200 млрд грн, що в 5 разів перевищує середні залишки ліквідності, що є зараз у банків (на коррахунках та в касах).

«Сьогодні ми обмежуємо використання долара в економіці зі зрозумілих причин. При цьому ми втратили можливість для зростання ресурсної бази, нормального росту без девальвації тощо. А ці гроші лежать у нас в країні по гаманцях, по мішках. Уявіть, що буде, якщо тільки 100 млрд грн повернути в банки», - зазначив банкір.

За словами ж голови правління «Правекс-банку» Сергія Наумова, підвищення ліквідності банків завдяки популяризації безготівкових розрахунків дозволило б учасникам банківського ринку не тільки нарощувати активні операції, але і більше заробляти.

«Сьогодні готівковий оборот, наприклад, у Швеції становить 3% [від монетарної бази]; у США - 7%; у нас - близько 75%. По суті, наша банківська система банківською поки не є», - доповнив голова правління банку «Фінанси та кредит» Володимир Хливнюк.

Нагадаємо, що за підсумками 2011 року обсяг операцій за платіжними картками збільшився на 28% (до 576 млрд грн), кількість транзакцій зросла на 26,5% (до 875 млн).

Нагадаємо, 4 липня Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект №10656 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків). Документ серед іншого надає НБУ право встановлювати граничні суми розрахунків готівкою для фіз-і юросіб, а Державну податкову службу - право контролювати дотримання порядку проведення готівкових розрахунків. !zn

Читайте також:

Обмеження готівкових розрахунків вдарить по конвертаційним центрам

Нацбанк розповів про переваги відмови від готівки та переходу на «пластик»

НБУ змінює «правила гри» на ринку платіжних систем

Платіжними картками користуються вже більше половини українців

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі