Основу українського військового експорту склала зброя часів СРСР

Поділитися
© kharkivoda.gov.ua
У 2011 році головними імпортерами української зброї, як і в 2010, залишилися країни Африки. Проте експерти відзначають негативну тенденцію: більша частина виробів була спроектована і зроблена ще в СРСР.

Головними імпортерами української зброї залишаються країни Африки. Проте експерти відзначають негативну тенденцію: більша частина виробів була спроектована і зроблена ще в СРСР. Відповідні дані містяться у звіті Служби державного експортного контролю з продажу Україною окремих категорій озброєнь іноземним державам, яким володіє видання "Коммерсант Украина".

З оприлюдненого документа "Про обсяги міжнародної передачі окремих категорій озброєнь, здійсненої Україною в 2011 році" випливає, що за минулий рік Україна експортувала в основному бронетехніку до країн Африки, Близького Сходу та Азії. Зокрема, одержувачами відремонтованої і модернізованої бронетехніки стали Судан (40 танків Т-72М1, 5 танків Т-55, 8 од. БТР-3, 16 од. БМП-1 та 10 од. БРДМ-2), Ефіопія (72 танки Т-72Б1 з 200 замовлених за контрактом ТР 2011 року), Таїланд (24 од. БТР-3Е1), Ірак (4 одиниці Б-4К і 20 од. БТР-4).

Крім того, до Судану передано 30 бойових машин реактивної артилерії БМ-21 "Град", стільки ж 122-міліметрових самохідно-артилерійських систем 2С1 "Гвоздика" і 42 ПТРК. Міністерство оборони Туркменії придбало по 6 од. 152-міліметрових гаубиць 2А65 "Мста-Б" і 130-міліметрових гармат польової артилерії М-46, а Ємен - стільки ж 122-міліметрових гаубиць Д-30.

ВВС США (Department of Air Force) через компанію Vose Technical Systems придбало три одиниці БМП-2К і два БТР-80. "Покупка зроблена, щоб досліджувати характеристики цієї техніки, - пояснив директор військових програм Центру ім. Разумкова Микола Сунгуровський. - Це розробки радянських часів, але модернізовані. Вони постачаються в Африку, Азію - тим режимам, проти яких США ведуть бойові дії. Американська сторона купила їх для того, щоб, зустрівшись з цими машинами на полі бою, знати, як з ними обходитися".

Примітно, що США і Німеччина виступили найбільшими покупцями ґвинтівок і карабінів. Згідно зі звітом, США придбали в Україні 143,6 тис. од. цієї зброї, а Німеччина - 53,8 тис. од. "Таку кількість цієї зброї США і Німеччина скупили, напевно, для перепродажу. Ціна на ґвинтівки та карабіни, як правило, договірна. Нам вигідно їх продавати, щоб не утилізувати", - вважає Сунгуровський

Два бойових вертольоти Мі-24В вперше в історії України продані Центральноафриканській Республіці, а в сусідній Чад відправлені 10 ПЗРК з 50 ракетами до них. До Азербайджану і Судану було поставлено по одному навчально-бойовому літаку МіГ-29УБ. Ще два навчально-бойових літаки Л-39 придбала Вірменія. Останній палубний літак типу Су-25УТГ офіційно відправився в Естонію.

Слід зазначити, що у звіті не були відображені відомі факти про постачання в лютому і грудні 2011 року в Пакистан двох літаків-заправників типу Іл-78, двох військово-транспортних Ан-32 в Ірак, а також Ан-74ТК-200 в Туркменістан.

За звітний період українська армія отримала лише 10 од. танків Т-64 після модернізації до рівня "БМ" на заводі ім. Малишева. 24 липня міністр оборони Дмитро Саламатін підписав наказ про взяття на озброєння нового БТР-4Е. Щоправда, планів по закупівлі цієї машини для потреб збройних сил України поки немає.

У порівнянні з 2010 роком структура українського експорту озброєнь практично не змінилася. Тоді в Африку було поставлено 250 од. танків і бронетехніки. Однак в 2010 році найбільшим споживачем української зброї виступила Демократична Республіка Конго (зокрема, 100 танків Т-72, 30 танків Т-55, 4 вертольоти Мі-24, 12 реактивних систем БМ-21 "Град"). Крім того, 60 танків Т-72М і 55 танків Т-55 постачалося в Судан. Серед одержувачів української бронетехніки в категорії "Бойові броньовані машини" в 2010 році також були Азербайджан (70 од. БТР-70, без озброєння), Таїланд (14 од. БТР-3Е1), Судан (2 БТР-3), Чад (3 БМП-1). Невелика порівняно з сусідніми країнами Уганда отримала з українських арсеналів близько 40 тис. автоматів, сотні важких кулеметів і станкових гранатометів. !zn

Читати також:

Україна посіла 12-те місце у рейтингу експортерів озброєнь

Світовий список імпортерів озброєнь знову очолила Індія

Держоборонзамовлення України в 2012 році складе 1,47 млрд грн

Україну звинуватили в постачанні зброї до Ємену

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі