Відмова від імпорту російського газу обійдеться в $207 млрд

Поділитися
© energytribune.com
Україна дізналася ціну «газової» незалежності від Росії. Необхідна для цього сума у два рази перевищує обсяг коштів, запланованих для диверсифікації постачань газу.

Україна може повністю відмовитися від імпорту російського газу до 2030 року і набути енергетичної незалежності, якщо вдасться залучити $207 млрд, підрахували у Міжнародному енергетичному агентстві. Це у два рази більше суми, запланованої урядом для диверсифікації постачань.

Відмовитися від російського газу можна за рахунок підвищення енергоефективності економіки. Навіть російська промисловість споживає на 45% менше палива в перерахунку на виробництво одиниці тепла та енергії, ніж українська. У ЄС цей показник на 80% нижчий, пише «Коммерсантъ-Украина».

Крім того, Україні необхідно нарощувати власний видобуток газу, що вимагатиме $3-4 млрд інвестицій щорічно до 2030 року. Цей комплекс заходів дозволить країні до 2030 року не тільки відмовитися від імпорту газу, але й експортувати його у Східну Європу, відзначають в МЕА.

- Україна могла б економити на газі 6 млрд євро

Ці заходи вже задекларовані Україною в Енергетичній стратегії до 2030 року. Документ передбачає зростання річного видобутку газу до 44,4 млрд куб. м і скорочення імпорту до 5 млрд куб. м. Однак всього на реалізацію програми закладено в два рази менше коштів, ніж підрахували у МЕА, - до $100 млрд.

У Міненерго офіційно не коментують висновки МЕА, але джерело у міністерстві називає цю оцінку завищеною. "За підсумками дев'яти місяців ми скоротили споживання газу на 2,9 млрд куб. І наростили його видобуток на 150 млн куб. м. На це пішло всього близько $1 млрд. Зрозуміло, що далі, то дорожче будуть даватися економія і нарощування видобутку, але все ж про такі суми, як кажуть в МЕА, мова не йде", - сказало джерело.

Залучити такі інвестиції можуть лише країни з великим потенціалом у газовидобутку і прозорими правилами гри на цьому ринку, до яких Україна не належить, констатують у прес-службі компанії "Лукойл". "Сьогодні у всю українську економіку інвестується не більше $7 млрд щорічно. Домогтися інвестицій в $12 млрд неможливо", - погоджується голова аналітичного департаменту ІК Eavex Capital Дмитро Чурін. Швидше за все Київ піде шляхом часткової відмови від російського газу, припускає аналітик.

Так, як повідомляло ZN.UA, з 1 листопада Україна вже почала постачання газу, що закуповується у німецької RWE, через територію Польщі. Зараз договір з RWE передбачає постачання 1,4 млрд куб. м газу на рік з можливим збільшенням до 4 млрд куб. м.

Директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар зазначає, що ще 8 млрд куб. м газу потенційно можна імпортувати через Угорщину та Словаччину в разі будівництва інтерконнекторів, що вимагатиме інвестицій у розмірі $18-20 млн. Крім того, не менше 5 млрд куб. м газу Україна має намір імпортувати через LNG-термінал. "Тобто потенційно 17 млрд куб. м газу ми можемо купувати в ЄС. Залишиться скоротити споживання газу або наростити видобуток на 10 млрд куб. м. Це цілком реально здійснити за п'ять-сім років", - вважає експерт. !zn

Читайте також:

Азаров пригрозив Росії: Ми взагалі у вас нічого купувати не будемо


Ющенко лякає Україну мільярдними штрафами від «Газпрому»

Бойко запевнив, що Україна не буде вступати в Митний союз в обмін на газову знижку

Міжнародне енергетичне агентство рекомендує Україні зосередитися на енергоефективності

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі