Отримати іпотеку під 3% зможуть навіть забезпечені громадяни

Поділитися
© Ok.Lviv (panoramio.com)
Поки до проекту приєдналися лише чотири банки. Для них залучення заможних громадян для отримання у держави пільгового кредиту на покращення поганих житлових умов є способом знизити ризики неплатежів.

Кабінет міністрів України розширив коло претендентів на покращення житлових умов, які зможуть отримати іпотеку під 3% річних (позики видаються під 16% річних на термін до 15 років, але 13% з цієї ставки компенсуються державою). Згідно з постановою уряду N465 від 23 травня, у "Порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують покращення житлових умов" внесено важливі зміни, пише «Коммерсант-Украина».

Тепер середньомісячний дохід позичальника та членів його сім'ї має бути до 10 середньомісячних зарплат (29,42 тис. грн для України; 45,92 тис. грн для Києва), тоді як раніше поріг був обмежений п'ятьма середніми зарплатами (для України - 14,71 тис. грн). Таким чином, претендувати на пільгові кредити зможуть не тільки незабезпечені громадяни, заради яких готувався проект, а й ті, хто щомісяця отримує понад 10 мінімальних зарплат (10,94 тис. грн), тому платить підвищену ставку податку у 17%.

У Мінрегіонбуді зміни пояснюють необхідністю усунути соціальну несправедливість. "Для сім'ї з однієї особи поріг збільшився удвічі і тільки. До змін сукупний дохід позичальника не повинен був перевищувати п'яти середніх зарплат по регіону, тобто для участі в програмі позичальник у Волинській області повинен був мати дохід від 3,8 тис. до 11 тис . грн. Після зміни сукупний дохід оцінюється для всієї родини і не повинен перевищувати десяти середніх зарплат, наприклад для сім'ї у Волинській області - до 22 тис. грн", - повідомили в прес-службі міністерства.

Серед іншого позичальникам дозволили не перебувати на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Проте пріоритет буде саме у "черговиків" та молодих сімей з дітьми. "Причина в тому, що велика кількість людей, так званих "нечерговиків", які потребують покращення квартирних умов, мають достатню фінансову можливість для отримання такого іпотечного кредиту. Перш за все це громадяни, що проживають в гуртожитку або офіційно орендують знімні квартири", - уточнюють у Мінрегіонбуді.

Нормативна площа житла становить 40 кв. м загальної площі на самотнього громадянина або сім'ю з двох осіб і 58 кв. м на сім'ю з трьох і більше осіб. Діють нормативи і за ціною квадратного метра житла: у Києві - 7 тис. грн, у Київській області, обласних центрах, Севастополі та Сімферополі - 5 тис. грн, для інших населених пунктів - 4 тис. грн.

Позичальник може придбати житло будь-якої площі і вартості, але компенсація буде виплачуватися тільки виходячи з нормативної площі та вартості. При цьому позичальник має можливість відразу ж оплатити різницю між фактичною вартістю квартири та нормативним мінімумом. Цей платіж може бути зарахований в якості початкового внеску - до 25% вартості житла. Як і раніше, придбане житло має бути основним місцем проживання і не може бути передано в оренду. Проте тепер в документі немає обмеження на його перепродаж лише громадянам, які претендують на часткову компенсацію кредиту.

Експерти вважають, що розширення кола потенційних учасників програми має на меті сформувати позитивне ставлення середнього класу до уряду. "Підвищення порогу доходу швидше за все обумовлено необхідністю зростання рейтингу влади перед виборами в парламент після низки соціальних реформ, які сприймаються суспільством неоднозначно. Незалежно від мотивів прийняття описаного рішення, збільшення зарплатного порога є позитивним для громадян", - говорить директор юридичної компанії "Спектор" Ольга Спектор. Збільшення кола позичальників автоматично підвищить конкуренцію між ними, оскільки в держбюджеті 2012 проект обмежений сумою в 1 млрд грн.

До того ж поки до проекту приєдналися лише чотири банки - Ощадбанк, Укргазбанк, Брокбізнесбанк і банк "Фінанси та Кредит". Для них залучення заможних громадян для отримання у держави пільгового кредиту на поліпшення поганих житлових умов є способом знизити ризики неплатежів. "Люди повинні бути в змозі обслуговувати кредит. Для родини з двома людьми, що працюють - це нормальний дохід, - вважає заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак. - Що стосується черги, то багато людей просто не ставали в неї, знаючи, що вона дійде до них не менше, ніж через десять років".

Якщо банки будуть відбирати найбільш безризикових клієнтів, державну підтримку отримають лише багаті українці, попереджають експерти. "Сімейний дохід у розмірі 30 тис. грн - вище середнього навіть для Києва. Ми видаємо таким позичальникам звичайні кредити під ринкові ставки (середня ставка за іпотекою становить 19,62%). Незрозуміло, як буде визначатися, що саме ця сім'я повинна кредитуватися під 3% річних, адже охочих отримати таку пільгову позику буде більш, ніж достатньо", - говорить заступник голови правління одного з банків. !zn

Читайте також:

Азаров пообіцяв з 2013 року європейські технології для будівництва доступного житла

В Україні укладено перший договір за програмою іпотеки від Януковича

Коли два-три відсотки - фантастика

Недоступна «доступність» новобудов

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі