Негативне сальдо зовнішньої торгівлі України в 2012 році досягне $10 млрд

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Скорочення темпу зростання ВВП країн Євросоюзу позначиться на обсязі українського експорту.

Про це у своїй статті для ZN.UA пише аналітик Анатолій Баронін. За його словами, Італія - ​​найбільший партнер України в ЄС, із яким до того ж є профіцит у зовнішній торгівлі в розмірі понад 1 млрд. дол. Рим очікує уповільнення приросту ВВП наступного року до 0,4-0,5%. Це, безумовно, негативно позначиться на обсягах українського експорту до цієї країни.

З іншими проблемними країнами єврозони показники зовнішньоекономічної діяльності Україні значно гірші: Іспанія - 56,9 млн. дол., Португалія +70,3 млн., Ірлан­дія - 107,6 млн., Греція +59,9 млн. дол. Однак навіть незначне «просідання» цих ринків тільки посилить негативний тиск на показники української зовнішньої торгівлі, зазначає експерт.

За його словами, товарообіг України з ЄС має від’ємне сальдо загалом понад
6 млрд. дол. Зниження вітчизняного експорту до країн єврозони здатне призвести до його погіршення на 10-15% у 2012 році. Це стосується не тільки промислового експорту, а й експорту сільськогосподарської продукції нашої країни, в якій частка Іспанії становить 6%, а Італії - 2% усіх вітчизняних зарубіжних зернових поставок.

Збереження нестабільності на Близькому Сході і в Північній Африці також негативно позначиться на українських експортерах і, відповідно, на обсягах їхніх бюджетних відрахувань. Політичні трансформації в окремих країнах регіону змінюють звичну картину геоекономічних зв’язків, що призводить до переформатування зв’язків торговельних. Такі зміни несуть загрозу втрати Україною одних ринків (зокрема, Лівії, Тунісу) і скорочення доступу на інші (наприклад, Єгипту). Так, керівники зовнішньополітичних відомств країн - членів Євросоюзу дозволили відкриття торгових переговорів з Єгиптом, Йорданією, Марокко і Тунісом щодо створення глибокої та всебічної зони вільної торгівлі. Фактично цим країнам пропонується поступова економічна інтеграція в ринок ЄС, що створює реальні ризики для українських ринків збуту продукції.

«Таким чином, згідно з найімовірнішим сценарієм, від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі Ук­раїни у 2012 році наближатиметься до показника в 10 млрд. дол, - вважає А.Баронін. -Це значно гірше від попередніх підсумків 2011 року. При цьому підтримання зростання ВВП в нинішніх умовах світового ринку на позначеному Кабміном рівні 4-5% виглядає утопією. Його реальний рівень на наступний рік - не більш як 2,5%».

Детальніше читайте в свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» в статті Анатолія Бароніна «Макроекономічні сценарії-2012: основні чинники та прогнози».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі