Вівсянка подорожчала через низький урожай минулого року

Поділитися
Підвищення цін на вівсяну крупу викликано зниженням урожаю вівса торік, вважає генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Володимир Лапа.

«У 2009 році врожай вівса в Україні склав 731 тис. тонн, у 2010 році - 458 тис. тонн. Тобто тільки 63% від рівня 2009 року. Щодо вівса ми маємо практично таку ж тенденцію, як і щодо гречки, - поступове зниження виробництва, і це відображає загальну тенденцію українського сільського господарства: значна увага сільгоспвиробників до більш прибуткових культур, внаслідок чого сегментні культури випадають. Ця тенденція сформувалася не в минулому році, а триває кілька років», - сказав В.Лапа.

За його словами, ціна на вівсяну крупу залежить від запасів вівса. «За даними Держкомстату про наявність зерна на підприємствах, які займаються переробкою і зберіганням, на 1 березня 2010 року запаси вівса були 33 тис. тонн, а на 1 березня 2011 року - 5,2 тис. тонн, тобто зниження майже у 6 разів. Не можна сказати, що запаси вівса зараз достатні. Такий порівняно низький показник запасів впливає на динаміку цін», - пояснив В.Лапа.

На думку експерта, до надходження нового врожаю на ринок навряд чи можна чекати зниження цін. «А подальше підвищення ціни буде залежати не тільки від наявності зерна, але і від платоспроможності споживачів, але виключати цього не варто», - додав він.

В.Лапа уточнив, що «якщо дивитися на динаміку запасів, то (існують) дві проблемні позиції - це овес і гречка», стосовно інших культур нестачі зерна немає.

Нагадаємо, що останнім часом суттєво подорожчала вівсянка, яка може повторити долю гречки, що зникла з прилавків магазинів.

За матеріалами УНІАН

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі