Перед перемовинами з РФ щодо газу регіонали запропонували дозволити здати в оренду українську ГТС

Поділитися
Рада на вимогу пропрезидентської фракції готується зняти заборону на перегляд статусу газотранспортної системи.

Партія регіонів запропонувала невідкладно розглянути законопроект, що дозволяє серед іншого здачу в оренду газотранспортної системи (ГТС) України.

Зокрема на вчорашній погоджувальній раді у Верховній Раді голова фракції ПР Олександр Єфремов наполіг на тому, щоб законопроект №9429 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів з метою забезпечення реформування нафтогазового комплексу" був внесений до порядку пленарного тижня (хоча він там був відсутній), пише "Коммерсантъ-Украина".

Литвин проти цього виступати не став. Депутати від опозиції проігнорували ініціативи більшості, оскільки акцентували увагу на необхідності звільнення Юлії Тимошенко.

"Це відповідь на подачку Москви, яка запропонувала 10-відсоткову знижку на ціну газу (див. учорашній "Коммерсант"): мовляв, ви нам - таку мізерну знижку, а ми вам - внесення законопроекту до порядку, - пояснив ініціативу ПР народний депутат Олександр Гудима ("БЮТ-Батьківщина"). - Тобто це просто привід для торгів про більш серйозні поступки".

Нагадаємо, цей проект закону, який передбачає можливість реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення або перетворення) НАК "Нафтогаз України" та її дочірніх підприємств, які здійснюють транспортування природного газу магістральними трубопроводами, Кабінет міністрів вніс до Ради 8 грудня минулого року.

На початку січня-2012 Партія регіонів вже пропонувала дозволити оренду ГТС, але після тривалих дебатів парламент прийняв рішення відкласти розгляд документа до завершення газових перемовин з Росією.

Раніше ZN.UA повідомляло, що тоді в парламенті сталася нетипова, як для Партії регіонів, історія. Нібито тоді ще віце-прем'єр Андрій Клюєв не тільки закликав однопартійців терміново внести на розгляд ВР законопроект про реформування («оренду», як висловився згодом Юрій Бойко) газотранспортної системи і «Нафтогазу», а й наполегливо переконував «привідця» регіоналів у парламенті Олександра Єфремова «проголосувати» цей законопроект, щоб терміново, до Нового року, мати закон, що розв'язує руки потенційним «орендарям» української ГТС - росіянам. Прийняття закону зупинила Банкова.

Відповідно нагадаємо, що президент України Віктор Янукович неодноразово заявляв, що "перемовини про оренду трубопровідної системи Україною ніколи не велися, оскільки Україна навпаки, зацікавлена не втратити позиції країни-транзитера".

Як повідомлялося, в лютому НАК «Нафтогаз України» почав двоступеневі торги для обрання оцінювача системи магістрального трубопровідного транспорту газу України, включаючи підземні сховища газу і об'єкти відповідної інфраструктури. !zn

Читайте також:

Азаров запропонував здати «трубу» через морози

Янукович: Здавати в оренду ГТС ніхто не буде

Для ЄС важливіша модернізація української ГТС, а не новий газопровід

«Газпром» пропонував Україні заплатити за частку у ГТС своїми акціями, а не грошима

Бойко розповів, що Україні потрібно від Росії і Євросоюзу в обмін на свою ГТС

Заявами про ціну на газ українська влада маскує дії зі здачі ГТС

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі