Перша "вишка Бойка" вже почала бурити свердловини у Чорному морі

Поділитися
Сукупний видобуток з пробурених першою «вишкою Бойка» свердловин після введення їх в експлуатацію складе у 2012 році не менше 53 млн кубометрів, прогнозують у «Чорноморнафтогазі».

«Чорноморнафтогаз» приступив до активної фази освоєння Одеського і Безіменного родовищ природного газу в Чорному морі. Як повідомили у прес-службі компанії, з 1 червня високотехнологічна самопідйомна плавуча бурова установка (СПБУ) «Петро Годованець» (та сама горезвісна перша «вишка Бойка») почала буріння першої свердловини на Одеському родовищі. Зокрема, за кілька днів пройдено понад 800 метрів.

Початок видобутку природного газу на Одеському родовищі планується в кінці (IV квартал) 2012 року. Тоді ж буде завершено будівництво 87-кілометрового підводного газопроводу для подачі природного газу на берег і далі в газотранспортну систему Криму. Також будуть підключені шість свердловин до БК-1 (п'ять свердловин СПБУ «Петро Годованець» пробурить, а шосту розконсервовують).

Сукупний видобуток з пробурених першою «вишкою Бойко» свердловин після введення їх в експлуатацію складе у 2012 році не менше 53 млн кубометрів, прогнозують у «Чорноморнафтогазі».

Продовження облаштування Одеського і Безіменного родовищ з використанням сучасних СПБУ (друга «вишка Бойка» приступить до робіт на початку наступного року) дозволить добути з родовищ в 2013 році вже більше 600 млн кубометрів, а з 2014 року - вийти на рівень річного видобутку на промислах понад 1 млрд кубометрів.

«Таким чином, отримані результати стануть важливою частиною виконання «Чорноморнафтогазом» програми з триразового збільшення річного видобутку природного газу - з 1,05 млрд кубометрів у 2011 році до 3 млрд в 2015 році», - йдеться в повідомленні прес-служби.

Нагадаємо, що Одеське і Безіменне газові родовища були відкриті у 1988 році. У 2006 році на Одеському родовищі почалися роботи з його освоєння і був встановлений блок-кондуктор БК-1. Однак через відсутність коштів роботи були припинені. З цього моменту до 2011 року на родовищах проводилися лише геологорозвідувальні роботи з уточнення запасів. Завдяки відкриттю нового продуктивного горизонту на Одеському родовищі сумарні запаси двох родовищ були збільшені до обсягу понад 22 млрд. кубометрів природного газу.

У 2011 році на виконання доручень Президента України та Кабінету Міністрів щодо збільшення вітчизняного видобутку та за підтримки Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз» приступило до видобутку газу з двох діючих родовищ і освоєння нових - Одеського і Безіменного. У поточному році планується здійснити перший етап їх введення в експлуатацію. Початок видобутку на Одеському та Безіменному родовищах разом зі збільшенням видобутку на Штормовому газоконденсатному і Архангельському газовому родовищах дозволять «Чорноморнафтогазу» збільшити річний видобуток у 2012 році на 100 млн кубометрів - до 1,15 млрд кубометрів природного газу.

Раніше ZN.UA повідомляло, що в цьому році «Чорноморнафтогаз» на тендері придбав дві морські бурові установки за ціною $400 млн кожна.

При купівлі першої бурильної установки в тендері «Чорноморнафтогазу» взяли участь тільки дві, пов'язані між собою фірми. Ціна установки ($400 млн) виявилася на $150 млн вищою, ніж у виробника.

При купівлі другої бурової установки в тендері взяли участь три посередники. Під умови тендера підходило тільки дві морські установки. Ціна у виробника кожної з них становила $200 млн. Переможцем тендеру із закупівлі СПБУ для «Чорноморнафтогазу» за $400 млн стала латвійська компанія Rigas Kugu buvetava

Після проведення першого тендера латвійські журналісти довели, що власник постачальника першої бурової установки, рижанин Ерік Ванагельс, є підставною особою, оскільки веде життя бомжа. !zn

Читайте також:

Корупціонери Януковича. «Вишки» Бойко

Розслідування у Латвії: продавець «вишки Бойка» живе в підвалі

Вертолітний майданчик для Януковича будують люди, що продали «вишку для Бойка»

Перша «вишка Бойка» прибула до Туреччини і залишиться там на п'ять місяців

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі