Майже весь кредитний портфель «Родоводу» - безнадійні борги

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Значна частина загального кредитного портфеля юросіб і фізосіб «Родовід Банку» на сьогодні складається з прострочених і безнадійних боргів за 404 договорами на загальну суму 3,1 млрд грн. Про це свідчать наявні у розпорядженні ZN.UA неофіційні матеріали про прострочену кредиторську заборгованість банку, отримані з джерел, близьких до НБУ.

Про це свідчать наявні у розпорядженні ZN.UA неофіційні матеріали про прострочену кредиторську заборгованість банку, отримані з джерел, близьких до НБУ.

Так, із загального обсягу кредитного портфеля фізичних осіб у розмірі 1,7 млрд грн боржники-мільйонери за 218 договорами отримали 910 млн кредитів. При розгляді списку фізичних осіб з боргом понад 1 млн грн з'ясувалося, що переважна більшість із них (з дуже відомими іменами) мають прострочену заборгованість. При цьому сума простроченої заборгованості станом на 1 листопада у цих клієнтів складає 798 млн грн, або майже половину (47%) всього кредитного портфеля фізосіб.

Кредитний портфель юридичних осіб "Родоводу" у 2011 році зріс до 2,71 млрд грн, що на 0,15% більше, ніж у 2010-му. При цьому у списку юридичних осіб, що прострочили заборгованість, присутні боржники за 186 договорами на загальну суму 2,2 млрд грн. Якщо ця цифра достовірна, то більша частина кредитного портфеля юросіб «Родоводу» - 81% - безнадійні борги.

Серед юросіб-боржників немає гучних імен, але їхня прострочена заборгованість теж вражає. Так, на першому місці серед боржників - публічне акціонерне товариство «Мостобуд» з договором на суму 653 млн грн. Якась «Індастріал білдінг компані» уклала проблемний зараз для банку договір на 261 млн грн. Якийсь «Золотий мандарин ойл» взяв 241 млн... Ці та інші компанії оформлено на осіб, не пов'язаних безпосередньо зі справжніми власниками.

При цьому виявити на сайті банку з того, що саме зуміли повернути «санатори» «Родоводу» за останній рік, вдалося лише дві інформації за 2011 рік - суд зобов'язав двох фізичних осіб повернути кредити на суму 27,5 млн грн. Які ще зусилля здійснено керівництвом «Родовід Банку», встановити не вдалося.

Адвокат потерпілих від краху банку вкладників Юрій Остапенко називає авторів афери з «Родоводом» прямим текстом: «Компанії-поручителі сьогодні оголошують банкрутами, на відчуження їхнього майна накладають заборону. Найімовірніше, такий сценарій було передбачено з самого початку. Сформована ситуація, погодьтеся, не може не наводити на думку про рейдерські схеми. Хто стоїть за цими схемами, нескладно здогадатися. Рішення про позики на десятки мільйонів доларів рядові співробітники не приймають. Найжахливіше, що спроби «сховати» застави не обходяться без підтримки з боку судової системи. З незрозумілих причин, наша Феміда йде на поводу у недобросовісних позичальників. В результаті ми бачимо, що почався процес масштабного вимивання активів нині вже державного «Родовід Банку»!»

Відзначимо, «Родовід Банк» приніс 4,216 млрд грн збитків у 2009-му, 4,264 млрд грн - у 2010-му, і 1,07 млрд грн збитків - за дев'ять місяців 2011 року. Нагадаємо, що 99,99% його акцій належить державі.

Справа «Родоводу» стала предметом розслідування ZN.UA. Детальніше про схеми, осіб і обставини фінансових махінацій у банку читайте у статті Юрія Бутусова «Хто відповість за „Родовід“?».
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі