Податкова і митниця планують об'єднати фіскальні зусилля

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Державна податкова служба та Держмитниця будуть обмінюватися інформацією про порушення, зокрема "обґрунтованими сумнівами в достовірності даних" в документах суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності.

Державна податкова служба (ДПС) незабаром отримає доступ до інформації про ризиковані імпортні операції.

Податківці не тільки зможуть пред'являти претензії імпортерам у достовірності наданих ними даних, але також зможуть брати участь у проведенні митних оглядів на кордоні, пише "Коммерсантъ-Украина"

Мінфін 2 листопада оприлюднив проект порядку взаємодії органів податкової та митної служби при здійсненні контролю над імпортом товарів - з моменту проходження кордону до реалізації на митній території України.

Державна податкова служба та Держмитниця будуть обмінюватися інформацією про порушення, зокрема "обґрунтованими сумнівами в достовірності даних" в документах суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності.

Калєтнік не проти об'єднання митниці і податкової, але тільки «інформаційного»

Причиною перевірки може стати непідтвердження іноземними колегами справжності документації, виявлення представниками правоохоронних органів ознак порушення податкових і митних норм, самостійне виявлення завищення/заниження податкових зобов'язань.

ДПС зможе доручати митникам направляти запити до митних органів інших держав для підтвердження своїх підозр у порушенні імпортером митних правил.

Отримавши відповідь, Держмитниця повинна буде відреагувати і, якщо сума збитків буде достатньою для залучення суб'єкта до кримінальної відповідальності, передати матеріали податковій міліції.

Контроль над імпортом, як і колись, будуть здійснювати програмно-інформаційні комплекси Держмитниці на підставі критеріїв ризику.

Ще одним нововведенням документа стало те, що ДПС отримає право брати участь у проведенні митних оглядів, а також розглядати території та приміщення складів тимчасового зберігання товарів і транспортних засобів, що підлягають митному контролю.

Податківці зможуть отримувати і копії документів, які надавалися декларантами для оформлення.

Голова податкового комітету "Європейської бізнес асоціації" (ЄБА) Володимир Котенко таке розширення повноважень пов'язує з бажанням ДПС "мати повну картину щодо імпорту - від ввезення товару до його циркуляції на території України".

У той же час член правління Асоціації митних брокерів Борис Магаричев впевнений в недоцільності надання таких функцій ДПС, оскільки це буде сприяти посиленню тиску на бізнес.

"У нас не всі митники знають митне законодавство, а тут ще й податківці будуть. Ті моменти, в яких вони менше фахівці, будуть викликати більше уваги. Логіки в цьому немає, і кожне відомство має займатися своєю справою", - говорить він.

Більш логічно, на його думку, виглядала б така ініціатива Мінфіну, якому підконтрольні ДПС і Держмитниця. !zn

Читайте також:

У Податкової забрали частину повноважень і віддали Мінфіну

СБУ почне інформувати власників вантажів про терміни і причини своїх перевірок

Держстат і Мінекономрозвитку мають допомагати митникам боротися з «сірим» імпортом

Посольство Польщі: Україні потрібен власний підхід до реформування податкової системи

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі