Польща подала до суду на «Газпром», вимагаючи зниження вартості газу

Поділитися
Польща буде судитися з «Газпромом» через ціну на газ.

Польська газова монополія, імпортер російського природного газу Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) подала позов проти ВАТ «Газпром» і ВАТ «Газпром експорт» до Стокгольмського арбітражного трибуналу з приводу цін на газ.

PGNiG вимагає змінити цінові умови довгострокового контракту на постачання газу від 25 вересня 1996 р. між PGNiG і «Газпромом». Польська компанія не наводить деталей позову, посилаючись на характер арбітражних процедур і положення про конфіденційність.

У листопаді 2011 р. польський концерн оголосив, що прийняв рішення звернутися до міжнародного арбітражного суду у зв'язку з ціновою суперечкою з «Газпромом». Ще у квітні 2011 р. PGNiG направила «Газпрому» офіційне прохання про зниження ціни на газ. Паралельно «Газпром» і PGNiG вели перемовини про коректування ціни, проте вони не дали прийнятного результату.

У серпні 2011 р. заступник голови PGNiG Радослав Дудзінський заявляв, що польська компанія домагається зниження ціни на російський газ, щонайменше, на 10% у порівнянні з поточною контрактною ціною. Польські ЗМІ писали, що компанія хоче не просто отримати одноразову знижку на газ, а суттєво змінити формулу розрахунку ціни на постачання, щоб та залежала від котирувань газу на спотовому ринку, а не від коливання цін на нафту і нафтопродукти.

Європейські клієнти «Газпрому» нарікають на те, що ціни, закладені у довгострокових контрактах із «Газпромом», перевищують вартість газу на спотовому ринку. У «Газпромі» заявляють, що спотові ринки у даний час недостатньо розвинені, а тому не можуть бути орієнтиром для вартості постачань трубопровідного газу.

Раніше російський газовий холдинг «Газпром» знизив ціну у рамках довгострокових контрактів на газ для європейських споживачів у середньому на 10%.

Україна також домагається від російської сторони перегляду газових угод, укладених у січні 2009 року, для того, щоб змінити формулу ціноутворення на газ. Однак, згідно з останньою заявою міністра енергетики України Юрія Бойка, оскаржувати газові угоди у міжнародних судах Україна не планує. «Ми будемо змінювати діючі договори виключно під час перемовин», - пообіцяв він, пояснивши таке рішення «стратегічним характером відносин з Росією». !zn

Читайте також:

Польща має намір відсторонити "Газпром" від управління

Україна втратила можливість реекспорту газу до Польщі

Європа скаржиться, що недоотримує російський газ

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі