Порошенко запевнив, що рішення підвищити мита не зачепить інтереси ЄС і Росії

Поділитися
Глава Мінекономіки пояснило, що підвищений рівень мит не буде поширюватися на країни, з якими в України є угода про зону вільної торгівлі.

Звернення України до Світової організації торгівлі щодо перегляду митних зборів майже на 371 товарну лінію не торкнеться інтересів головних партнерів країни - ЄС і Росії. Про це заявив міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко в ефірі одного з українських телеканалів.

Він пояснив, що ініціатива про перегляд митних зборів зумовлена змістом угоди про членство України в СОТ. На думку міністра, переговори про приєднання до цієї організації були тривалими, а результат виявився не найкращим через політичну, а не економічну мотивацію підписання документа.

«Рівень митного захисту українського ринку виявився трохи нижчим, ніж в абсолютної більшості наших торгових партнерів», - зазначив Порошенко.

- Кабмін пояснив необхідність підвищення мит: український ринок занадто ліберальний

За його словами, 28-ма стаття угоди передбачає можливість підняти питання щодо перегляду рівня митного захисту після трьох років функціонування договору. «Ми чесно витримали три роки. Ми чесно виконували всі зобов'язання», - підкреслив міністр. «Ми збираємося переглянути. Не збільшити, а подивитися: де - збільшити, де - зменшити», - уточнив він.

Порошенко пояснив, що такий перегляд не торкнеться інтересів головних партнерів України - Європейського Союзу і Росії. «Адже Євросоюз має парафовану угоду про вільну торгівлю з Україною, а підвищений рівень мита не поширюється на країни, з якими у нас є угода про вільну торгівлю. Схожа ситуація і з Російською Федерацією. Право брати участь у переговорах з Україною мають право тільки наші найбільші торгові партнери», - підкреслив міністр.

Нагадаємо, Україна звернулася до СОТ з інформацією про намір підвищити імпортні мита майже на 371 товарну лінію. Це звернення викликало стурбованість Європейської комісії, оскільки може значно вплинути на загальний експорт товарів з ЄС в Україну, який складає майже 2 млрд євро на рік.

Також такі дії України, на думку представників ЄК, не співвідносяться з намірами укласти угоду про зону вільної торгівлі з ЄС. Крім того, на думку експертів, а також представників Держдепу США, такий крок України може свідчити про підготовку до вступу в Митний союз. !zn

Читайте також:

Валерій П'ятницький: «Ми - частина міжнародного торгового простору і відсікати себе від нього не збираємося

У Кабміні впевнені, що підвищення мит на сотні видів товарів не перешкодить створенню зони вільної торгівлі з ЄС

Україна нікому не заважає вступати у СОТ - Порошенко

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі