Португалія слідом за Грецією опиниться на краю дефолту, - експерт

Поділитися
Португалія може стати яблуком розбрату між ЄС, МВФ і Європейським центробанком через те, що ніхто зі сторін не захоче брати на себе великі зобов'язання щодо допомоги нужденній країні.

Вже до кінця року Португалія виявиться на краю дефолту, ставши другою версією врятованої нещодавно Греції. Так вважає виконавчий директор інвестиційного гіганта PIMCO Мохамед Ель-Еріан.

На думку Ель-Еріана, програми екстреного кредитування у розмірі 78 мільярдів євро, запущеної навесні 2011 року, виявиться явно недостатньо. У зв'язку з цим, вважає фахівець, Лісабону неминуче доведеться просити у влади Євросоюзу та керівництва Міжнародного валютного фонду нову порцію грошей.

Окрім того, як зазначив Ель-Еріан, Португалія стане яблуком розбрату між ЄС, МВФ і Європейським центробанком через те, що ніхто зі сторін не захоче брати на себе великі зобов'язання щодо допомоги нужденній країні. Причому до суперечок організацій приєдналися ще й банки: після програми PSI з умовно добровільного списання грецьких держоблігацій кредитні організації не бажають робити те ж саме і з бондами португальського уряду. Все це, зазначають у PIMCO, стане причиною занепокоєнь на боргових і фондових ринках.

Разом з тим глава фонду додав, що нинішній рік визначить, якою буде зона обігу єдиної валюти у майбутньому. Ель-Еріан не виключає виходу окремих країн з валютного блоку, завдяки чому єврозона стане більш сильною і міцною, хоча і звузиться в розмірі. З іншого боку, експерт не виключає й збереження цілісності єврозони, але в разі свого розвалу вцілілий валютний блок дуже швидко відновиться.

«Величезні гроші чекають у тіні і не зважуються виходити на ринок, доти, поки не проясниться ситуація в єврозоні. Я, дійсно, говорю про дуже великі гроші», - підкреслив Ель-Еріан. Тим самим він дав зрозуміти, що інвестори не впевнені в майбутньому Європи, але готові дати старт масивним вкладеннях, як тільки з'явиться ясність у європейській економіці.

У першій половині березня повідомлялося, що Єврозона у даний час знаходиться у стані «м'якої рецесії». Сукупний ВВП і єврозони, і Євросоюзу у четвертому кварталі 2011 року, знизився на 0,3% у квартальному вираженні, свідчать дані європейського статистичного агентства Євростат. !zn

Читайте також:

Греція: не дефолт


МВФ виділив Греції 28 млрд євро


Єврозона офіційно схвалила виділення Греції другого пакету фіндопомоги

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі