Уряд хоче надурити Світовий банк податковою псевдореформою, вважають експерти

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Нібито скорочення кількості податків через їх укрепнення направлене на формальне покращення позицій України в рейтингу Світового банку «Doing Business». Проте експерти наголошують, що без кардинальних змін в умовах господарювання навряд чи можна поліпшити свій рейтинг.

Ідея «соціального» віце-прем’єра Сергія Тігіпка скоротити кількість податків з 23 до 9 за рахунок в т.ч. «укрупнення» різних податків орієнтована не стільки на полегшення життя бізнесу, скільки на формальне покращення позицій України в рейтингу Світового банку «Doing Business». Однак така тактика себе навряд чи виправдає – оцінки щодо інвестиційної привабливості України не поліпшаться.

Таку думку в коментарях DT.UA висловив директор департаменту податкової політики Інституту бюджету та соціально-економічного розвитку Артем Рудик.

Инвесторы негативно оценивают инвестклимат в Украине и не ждут его улучшения

«Тут підмінюються поняття. Пропонується фактично не скоротити перелік податків, а називати кілька податків однією назвою. Умовно кажучи – якісь рентні платежі назвати акцизом і казати, що в нас не 2 податки, а один тільки… Ті люди, які (в Світовому банку – ред.) займаються складання рейтингу, не дурні. Так просто їх навколо пальця не обведеш – без кардинальних змін в умовах господарювання в Україні навряд чи можна поліпшити свій рейтинг», - наголосив експерт.

На думку Рудика, принципово не полегшить життя малого й середнього бізнесу надання йому можливості один раз на рік подавати податкову декларацію, а не 4 рази, як зараз. «За великим рахунком це нічого не змінює. Це така поверхова норма, яка великих питань не знімає», - додав фахівець. !zn

Читайте также:

Западные инвесторы не хотят вести бизнес в Украине из-за невозврата НДС и налоговиков-рейдеров

Российскому бизнесу в Украине мешают конфликты с силовиками и налоговой, - посольство РФ

Иностранных инвесторов отпугивает от Украины безнаказанность недобросовестных заемщиков

Тигипко признает проблемы с прессингом бизнеса со стороны таможни и налоговой


Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі