Уряд України розмістив п'ятирічні суверенні єврооблігації

Поділитися
© shostka.info
Україна розмістила п'ятирічні єврооблігації на $2 млрд під 9,25% річних. У Міністерстві фінансів інформацію про випуск євробондів поки не прокоментували, порадивши дочекатися прес-релізу.

Міністерство фінансів України розмістило п'ятирічні суверенні єврооблігації під 9,25% річних. При цьому сума бондів була збільшена вдвічі від запланованої - до 2 млрд дол.

Експерти називають умови залучення коштів успішними, особливо враховуючи те, що восени умови на європейському ринку капіталу можуть погіршитися.

Відразу після затвердження графіка державних запозичень на III квартал, Кабінет міністрів України приступив до розміщення єврооблігацій. Спочатку планувався випуск бондів на суму 1 млрд дол, проте джерела стверджують, що ця сума зросла вдвічі, пише «Коммерсант-Украина».

«Вчора Україна розмістила п'ятирічні єврооблігації на 2 млрд дол під 9,25% річних», - повідомило джерело на фінансовому ринку. У Міністерстві фінансів інформацію про випуск євробондів поки не прокоментували, порадивши дочекатися прес-релізу.

Експерти вважають розміщення успішним, незважаючи на те що ще на початку року перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський говорив про бажання залучити ресурси за ціною не вище 8,5%.

Востаннє Україна розміщувала єврооблігації в лютому 2011 р. Тоді Мінфін залучив 1,5 млрд дол терміном на 10 років під 7,95%. Зараз на вторинному ринку суверенні євробонди України торгуються під 10%.

Блискавичність розміщення бондів експерти пояснюють тим, що підготовку до розміщення Мінфін почав ще у січні. На минулому тижні агентство Fitch підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту України в іноземній і національній валютах на рівні B зі «стабільним» прогнозом. Проте ризики залишаються високими. За даними інформаційної системи TRData, кредитно-дефолтні свопи на п'ятирічні бонди України 16 липня котирувалися у діапазоні 815-839 пунктів, тоді як за річними облігаціями ризики країни оцінювалися набагато дешевше - 689-764 пункти.

Втім, незважаючи на успішне розміщення, прибутковість на рівні 9,25% несе велике навантаження на держбюджет. Експерти відзначають, що деякі країни можуть собі дозволити позичати з такою прибутковістю, і хоча для України цей крок був виправданий, питання жорсткої економії бюджетних коштів стає ще більш актуальним, ніж раніше».

Більше того, випуск єврооблігацій розблокує випуск паперів для українських банків і муніципалітетів, які тепер зможуть розраховувати на прибутковість, близьку до 10%. !zn

Читайте також:

Україна успішно повернула $500 млн боргу

Ринок зовнішніх запозичень поступово відкривається перед Україною, - Мінфін

Україна виплатила $75,3 млн за єврооблігаціями

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі