Прислухавшись до уряду, фермери викинуть на смітник 2 млн т овочів

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
У 2011 році через незбалансовану політику та відсутність мінімального планування більше 2 млн т продукції піде на звалище, а загальні збитки в галузі перевищать 3 млрд грн.

Експерти компанії «АПК-Інформ: овочі та фрукти» підрахували, що 2 млн т овочів і картоплі - надлишок, який не зміг використати український внутрішній ринок і який підлягає утилізації.

«Заклики уряду України вирощувати картоплю та овочі призведуть до збитків, які ми оцінюємо у 2,0-3,0 млрд грн." - стверджують експерти.

Нагадаємо, що дефіцитний минулий сезон і заклики уряду розширити посівні площі збіглися зі сприятливими погодними умовами, і всі разом зумовили рекордні врожаї овочів і картоплі. Останньої було зібрано більше 20 млн т.

Рівень цін на плодово-овочеву продукцію почав стрімко падати в середині літа, досягнувши до жовтня абсолютного мінімуму, на якому і перебуває останній місяць. Ціни на картоплю стабілізувалися на рівні 1,5-2 грн./кг, цибулю - близько 3 грн./кг, капусту - до 2 грн./кг.

Цінова кон'юнктура у низці регіонів була настільки несприятливою, що не дозволила навіть завершити збиральні роботи. Так, наприклад, у Рівненській області цілі поля, засіяні капустою, просто були зорані, оскільки фермеру було невигідно платити зарплату працівникам, що прибирають овочі.

Криза у плодово-овочевому секторі потягнула за собою і тих бізнесменів, які вирішили інвестувати в інфраструктурні проекти на аграрному ринку, в першу чергу у побудову сховищ.

«Тим не менше сховища в цьому році принесуть величезні збитки для їхніх власників, особливо якщо вони відірвані від виробництва, а втрати виробників внаслідок низьких цін на овочі та картоплю не дозволять багатьом з них почати закуповувати навіть необхідні обсяги якісного насіння в 2012 р., що спричинить скорочення площ і обсягів виробництва», - стверджує автор проекту «Агроогляд: овочі та фрукти» Андрій Ярмак.

Він нагадав, що, на відміну від уряду, який закликав нарощувати виробництво, експерти радили аграріям прямо протилежне, однак фермери послухали порад Кабміну.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі