Путін не поспішає відмовлятися від можливостей України щодо транзиту газу

Поділитися
У Росії констатують зниження значення України як країни-транзитера російського газу у зв'язку розширенням газопроводу "Північний потік" і майбутнім введенням в дію "Південного потоку", але відмовлятися від співпраці не мають наміру.

Російське ВАТ «Газпром» має продовжити роботу з країнами-транзитерами, незважаючи на розширення газопроводу «Північний потік» і майбутнє введення в дію "Південного потоку", які повинні забезпечити газотранспортну незалежність Росії, заявив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін на зустрічі з главою «Газпрому» Олексієм Міллером.

«Робота з усіма нашими партнерами повинна бути продовжена і будуватися на взаємовигідній основі», - сказав російський прем'єр.

Міллер доповів главі уряду РФ про завершення прокладання морської ділянки другої нитки «Північного потоку» (Nord Stream) і перспективи початку її комерційної експлуатації. Укладання другої нитки потужністю 27,5 мільярда кубометрів на рік достроково завершилося 18 квітня, запуск заплановано на жовтень 2012 року (перша черга газопроводу такої ж потужності, була запущена 8 листопада 2011 року).

Глава «Газпрому» зазначив, що з введенням в дію цього газопроводу «роль і значення України як транзитера ексклюзивного, звичайно ж, зникло».

Путін погодився з тим, що «ексклюзив на транзит нашого газу дійсно зникає». «Але саме значення наших партнерів залишається високим, значним, значущим», - сказав він.

«Я сподіваюся, що (буде продовжена) спільна робота і з Україною, і з Білорусією, і, можливо, в майбутньому навіть з Туреччиною, мається на увазі, що у нас є «Блакитний потік» по дну Чорного моря", - підкреслив глава російського уряду.

Нагадаємо, у лютому «Газпром» заявив, що значення України для експорту російського газу після запуску «Південного потоку» і розширення «Північного потоку» впаде до нуля.
У листопаді 2011 року була запущена перша черга стратегічного газопроводу «Північний потік» потужністю 27,5 мільярда кубометрів. Після виходу на проектну потужність обох ниток повністю автоматизований «Північний потік» зможе транспортувати 55 млрд куб. м газу на рік з Росії до Європи протягом мінімум 50 років.

Проект «Південний потік» також реалізується з метою диверсифікації маршрутів постачань природного газу європейським споживачам. Будівництво планується почати у грудні 2012 року. Президент РФ Дмитро Медвєдєв доручив будувати газопровід у варіанті максимальної потужності - 63 мільярди кубометрів на рік.

Як відомо, Україна виступає проти будівництва «Південного потоку», оскільки він є прямим конкурентом української газотранспортної системи. Київ заявляє, що вартість реалізації цього проекту в рази перевищує можливі інвестиції в українську ГТС, які можна вкласти і тим самим збільшити пропускну здатність українського маршруту постачань газу в Європу. !zn

Читайте також:

Єврокомісія заборонила «Газпрому» використовувати «Північний потік» на повну потужність

Україна намагається заблокувати будівництво Росією обхідного газопроводу

Україна переведе ГТС у реверсний режим для боротьби з монополією «Газпрому»

Глава Газпрому Міллер «прийняв у себе в офісі» главу Нафтогазу Бакуліна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі