Рада схвалила створення зони вільної торгівлі з СНД

Поділитися
Через більш, ніж дев'ять місяців з моменту підписання у жовтні-2011 і всього через два тижні після візиту в Україну президента Росії Володимира Путіна, картки провладної більшості Верховної Ради України проголосували за ратифікацію договору про вільну торгівлю в рамках СНД.

Верховна Рада України (ВР) ратифікувала Договір про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між державами-учасниками СНД. За відповідний проект закону №0266 у понеділок, 30 липня, проголосували 260 карток народних депутатів більшості.

Нагадаємо, документ до Ради вніс президент України Віктор Янукович минулого вівторка, 24 липня.

Читайте: Зона від зони відрізняється

"Проект Закону не потребує проведення консультацій з громадськістю", - зазначено в документі. У Раді документ представляв прем'єр-міністр України Микола Азаров.

Реалізація Договору про зону вільної торгівлі в рамках СНД має позитивно вплинути на українську економіку, йдеться в фінансово-економічному обґрунтуванні проекту закону про ЗВТ з СНД.

Зокрема, приріст ВВП очікується на рівні 2,5%, або близько 37,5 млрд грн. Додатковий приріст доходів державного бюджету може скласти близько 9,4 млрд грн на рік.

"В результаті проведених розрахунків у розрізі основних видів економічної діяльності після набуття чинності договору про ЗВТ держав-учасниць СНД можна очікувати додаткового зростання обсягів випуску: сільського господарства - на 3,86%; харчової промисловості - на 3,36%; легкої промисловості - на 3,11%; металургійного виробництва та виробництва готових металевих виробів - на 4,2%; хімічної та нафтохімічної промисловості - на 4,75%; машинобудування - на 7,19%", - йдеться у тексті.

"Збільшення обсягів випуску у всіх ключових видах економічної діяльності в разі створення зони вільної торгівлі позначиться на діяльності сфери послуг: торгівля додатково отримає 3,01% обсягу випуску галузі, транспорт - 2,87%", - наголошується в документі.

Серед основних переваг укладення Договору про ЗВТ називаються:
- Фіксація зобов'язань щодо незбільшення ставок мит для товарів, що виключаються з режиму вільної торгівлі;
- Закріплення в міждерждоговорі зобов'язань про незастосування нових обмежень у взаємній торгівлі; встановлення термінів скасування вилучень з імпорту;
- Фіксація положення про скасування експортних мит; скорочення кількості угод про торговельно-економічних відносинах з країнами СНД;
- Рішення торгових суперечок у площині механізмів і процедур, прийнятих у СОТ.

Як відомо, 18 жовтня 2011 року у Санкт-Петербурзі керівники урядів країн СНД, у тому числі прем'єр України Микола Азаров, підписали договір про зону вільної торгівлі в рамках Співдружності.

Кабінет міністрів зі свого боку схвалив цей документ ще 9 листопада минулого року, і передав до Верховної Ради. Проте досі парламент (зокрема, президентська фракція) був не готовий ратифікувати договір.

Зазначимо, що саме президент України Віктор Янукович ще в кінці грудня 2011 року виступив з ініціативою синхронної ратифікації договору про ЗВТ країнами-учасницями СНД.

Проте Держдума РФ, так і не дочекавшись України, ратифікувала договір про ЗВТ в рамках СНД 20 березня.

Згодом Янукович заявив, що в українських юристів виникли «дрібні процедурні питання», при цьому спрогнозувавши, що вони незабаром будуть вирішені і договір буде ратифікований найближчим часом.

Зокрема, в України були зауваження до Договору, які полягають у нерівності умов, що стосуються введення торгових обмежень країнами Митного союзу та іншими членами Співдружності. Нерівні умови визначені доповненням №6 до документа. !zn

Читайте також:

Україна не буде ратифікувати договір про вільну торгівлю з СНД в нинішній редакції

Єфремов: Рада ще не готова ратифікувати договір про зону вільної торгівлі з СНД

Україна не зможе суміщати зони вільної торгівлі з СНД і Євросоюзом, - посол ЄС

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі