Рада сховала державні закупівлі від зайвої цікавості українців

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Українці більше не дізнаються про нові «вишки Бойка», закупівлі малини по 672 грн за кілограм та про Мерседеси для «вивозу сміття» - відтепер усе це стане «комерційною таємницею».

Верховна Рада України картками 241 депутата з правлячої більшості дала дозвіл на гігантський розпил бюджету, прийнявши у другому читанні та в цілому законопроект №9634 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель», розроблений Кабінетом міністрів.

«За» прийняття закону 4 липня проголосували зокрема 184 депутати з фракції Партії регіонів. Решту голосів дали фракції Компартії, Блоку Литвина та 12 позафракційних нардепів.

Головний сенс змін полягає у виведенні з-під дії закону про держзакупівлі всіх (!) підприємств, а саме: держпідприємств, комунальних підприємств, казенних підприємств, госптовариств із держчасткою понад 50%. Виняток - монополісти і закупівлі, які проводяться за бюджетні гроші (хоча довести, що на закупівлю витрачалися конкретні бюджетні гроші, найчастіше практично неможливо – ред.).

Тендери в Україні. З широко закритими очима

На думку народного депутата Лесі Оробець (НУНС), «держпідприємства можуть бути тотально виведені з-під дії тендерних процедур напередодні виборів».

«Ідеться про легалізацію безконтрольного розкрадання 250 млрд грн державних коштів, які не фіксуватимуться навіть у «Віснику державних закупівель»… В разі набуття проектом сили закону ніхто і ніколи вже не знатиме ні про угоди, ні про їх обсяги, ні про кінцевих отримувачів наших з вами грошей», – зазначила опозиційний депутат у коментарі "Нашим грошам".

Окрім цього, законопроект №9634 розширює перелік закупівель, які можуть здійснюватись без виконання закону про держзакупівлі. В тому числі з під дії закону виведено придбання, оренда землі, будівель, іншого нерухомого майна або майнових прав на землю, будівель, іншого нерухомого майна.

Головне юридичне управління Верховної Ради в своєму висновку щодо цієї новели завважило, що метою закону є створення конкурентного середовища у сфері державних закупівель, запобігання проявам корупції в цій сфері. Проте «передбачене законопроектом розширення переліку випадків, на які не поширюватиметься дія Закону, а відтак, і процедури закупівлі, може призвести до обмеження конкуренції у відповідних сферах, підвищення корупційних ризиків під час здійснення відповідних закупівель, а також до неефективного витрачання бюджетних коштів і додаткових бюджетних витрат».

Законопроект було прийнято без обговорення після хвилинного виступу доповідача Олексія Плотнікова (ПР). Закон вступить в дію після підписання президентом Віктором Януковичем і опублікування.

Зазначимо, що Петро Порошенка, щойно був призначений міністром економіки у березні цого року, в інтервью ZN.UA пообіцяв, що він найближчим часом має намір створити експертну групу для напрацювання змін до прийнятого у першому читанні відповідного урядового законопроекту №9634. За його словами, наразі проект знаходиться на парламентському полі, і МЕРТ не має повноважень його відкликати, оскільки зробити це може тільки Кабінет міністрів. Але те, що "серйозні зміни до закону, які покликані зробити систему держзакупівель більш прозорою, внесено буде", він пообіцяв.

Як повідомлялося, у цьому році влада перевершила сама себе - за I квартал 2012 року сума коштів, пропущена держпідприємствами через систему закупівель, у 3,8 раза перевищує суму, витрачену в минулому році за цей же час. !zn

Читайте також:

Топ-7 схем полегшення бюджету

Більшість злочинів у бюджетній сфері пов'язані з держзакупівлями

Влада перевершила саму себе: обсяг держзакупівель зріс у 3,8 раза

Порошенко хоче завести "українських Навальных"

Медичні тендери-2012. Буде дешево, але сердито

У першому тендері до Олімпіади-2022 вже виявили корупцію

335 мільярдів! За держзакупівлі Янукович обіцяє карати

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі