Рада скасувала мито на експорт пшениці та кукурудзи, але ввела на сою та соняшникову олію

Поділитися
Верховна Рада прийняла за основу і в цілому законопроект №9239 "Про затвердження ставок вивізного (експортного) мита на окремі види сільськогосподарських культур", яким скасувала мито на пшеницю й кукурудзу, але зберегла на ячмінь і ввела на експорт сої, ріпаку та соняшникової олії.

«За» ухвалення законопроекту проголосували 272 депутата в п'ятницю, 7 жовтня.

Спочатку законопроект (автори - Г.Калетнік, В.Бевзенко, С.Терещук) припускав тільки зниження ставок мит, однак після поправок профільним комітетом була внесена пропозиція про ліквідацію з 1 січня 2012 року мита на вивіз зернових крім ячменю.

"Законопроектом передбачається внести зміни до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та про ставки вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур» шляхом викладення розділу II цього закону у новій редакції передбачити експортне мито лише на ячмінь за ставкою 14 відсотків, але не менш як 23 євро за 1 тонну", - йдеться у висновку профільного Комітету до законопроекту.

Згідно зі змінами, тепер експорт соєвих бобів і ріпаку з України буде обкладатися митом у розмірі 3%, але не більше 2 євро за тонну, а експорт соняшникової олії - 3%, але не більше 5 євро за тонну.

Раніше ZN.UA писало про те, що натому тиждні уряд України вперше повідомив, що «готовий шукати компроміс» у вирішенні проблеми квот. Разом з тим ще всього два дні тому міністр АПК Микола Присяжнюк заявляв, що скасовувати мита не будуть, але можуть відмінити ПДВ для цього напрямку.

Мінекономрозвитку пропонує продовжити до 1 січня 2013 року дію мит на експорт зернових, а також ввести з 2012 року мита на ріпак, сою і соняшникову олію.

Нагадаємо, що мита на експорт зернових були запроваджені з 1 липня 2011 року: на пшеницю у розмірі 9% від контрактної ціни (але не менше 17 євро/т), кукурудзу - 12% (не менше 20 євро/т), ячмінь - 14% (не менше 23 євро/т). Держава побоювалася, що через занадто високі ціни у світі, з країни буде вивезено значну частину зерна.

За підрахунками Міністерства фінансів, при прогнозі виробництва зерна у 50 млн т і експорті 24 млн т надходження до бюджету у 2011/12 маркетинговому році можуть скласти більше 4 млрд грн.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі