Рада заборонила всі лотереї, крім державних

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Закон пропонує розглядати лотерейну діяльність як монопольну діяльність держави на впровадження лотерей, змістом якої є заборона запровадження та проведення на території України всіх лотерей, крім державних, які проводяться операторами лотерей, які отримали право на їх проведення в порядку, визначеному законом, і обмеження конкуренції між діючими операторами лотерей.

Верховна Рада прийняла закон «Про державні лотереї в Україні». За дане рішення проголосувало 257 народних депутатів з 269, зареєстрованих в сесійній залі.

Законом передбачено, що організаторами лотерей виступають виключно Кабінет міністрів України та спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань державного регулювання лотерейної діяльності в Україні, які приймають рішення про проведення конкурсу, лотерей, і ведуть єдиний реєстр лотерей.

Принцип державної монополії на запровадження лотерей полягає у забороні запровадження та проведення на території України всіх лотерей, крім державних, що проводяться операторами лотерей, які отримали право на їх проведення в порядку, визначеному цим законом, і обмеження конкуренції між діючими операторами лотерей.

Державні лотереї проводяться відповідно до порядку проведення державних лотерей. Оператор лотерей зобов'язаний забезпечити формування призового фонду лотереї в розмірі не менше 50 відсотків від сум доходів, отриманих від прийняття ставок.

Кількість операторів лотерей, які здійснюють діяльність в Україні одночасно, визначається Кабінетом міністрів України таким чином, щоб забезпечити дотримання принципу державної монополії на запровадження лотерей.

Державна лотерея не може містити умов її проведення, згідно з якими витрати на її організацію, а також виплати призового фонду здійснюються за рахунок держбюджету, цільових державних фондів або кошторисів на утримання органів державного управління або заснованих ними установ, організацій і підприємств.

Операторами лотерей можуть бути юридичні особи, зареєстровані на території України, що відповідають вимогам, викладеним в даному законі. Оператор лотерей повинен забезпечувати діяльність, спрямовану на проведення державних лотерей на всій території України. Оператор лотерей повинен мати постійно діючі балансові підрозділи (філії, представництва тощо) у кожному населеному пункті України з населенням більше 500 тисяч людей, а також розповсюджувачів лотерей в кожному населеному пункті з населенням більше 5000 осіб.

Електронна система прийняття ставок оператора лотерей повинна включати не менше 5000 постійно працюючих електронних терміналів, що належать оператору лотерей на праві власності.

Мережа розповсюджувачів лотерей оператора лотерей повинна бути не менше 5000 точок розповсюдження лотерей. Власний капітал оператора лотерей не може бути менше 100 мільйонів гривень на кінець кожного календарного року. Статутний капітал оператора лотерей не може бути менше розміру статутного капіталу, встановленого Національним банком України для банків, що здійснюють діяльність на всій території України. Забороняється використовувати для формування статутного капіталу операторів лотерей кошти з непідтверджених джерел.

Оператор лотерей, який здійснює діяльність з випуску та проведення лотерей на протязі більше 5 років, зобов'язаний застрахувати ризики неотримання гравцями призів у разі виникнення обставин його неплатоспроможності чи внаслідок порушення процесу про визнання його банкрутом, на суму, що на 50% перевищує суму призового (виграшного ) фонду, виплаченого оператором лотерей протягом попереднього календарного року, що звільняє його від обов'язкового дотримання нормативу.

Організатором державних лотерей є спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань державного регулювання лотерейної діяльності в Україні, який проводить конкурс з відбору операторів лотерей. Юридична особа - переможець конкурсу набуває статусу оператора лотерей на строк 12 років з дати видачі свідоцтва оператора лотерей. !zn

Читайте також:

У Львові зірвано рекордний для України джек-пот

Дві третини українців вірять в удачу і везіння - опитування


Легалізація азартного бізнесу?

У США зірвано джек-пот на 640 млн доларів

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі