Регіонали пропонують контролювати українців з кредитами на держрівні

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Депутати вирішили боротися з проблемними заборгованостями в банках шляхом створення держбюро кредитних історій.

Депутат від Партії регіонів Василь Горбаль пропонує створити Державний реєстр кредитних історій. Відповідний законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо надання інформації)» (№10293) вже зареєстровано у Верховній Раді.

На думку Горбаля, такий реєстр створить правову основу для обміну інформацією між бюро кредитних історій, фінансовими установами та державними органами і допоможе зменшити обсяг проблемної заборгованості у банках.

Депутат нагадав, що в Україні в даний час працюють декілька бюро кредитних історій, діяльність яких була узаконена ще у 2005 році. Вони виконують роль посередника з обміну інформацією між кредитними установами щодо платоспроможності потенційних позичальників. Ці установи формують кредитні історії юридичних і фізичних осіб з даними, що ідентифікують їх, відомості про грошові зобов'язання та стан їхнього виконання, майнове становище суб'єкта кредитної історії.

Правові та організаційні засади формування і ведення кредитних історій, порядок діяльності бюро кредитних історій та їхні права визначаються законом України «Про організацію формування та обігу кредитних історій».

Відповідно до статей 5 і 7 цього закону бюро кредитних історій мають право отримувати інформацію про суб'єктів кредитних історій з державних реєстрів, інших баз даних публічного користування, відкритих для загального користування джерел, зокрема, про їхню заборгованості з податків і обов'язкових платежів. Крім того, закон уповноважує бюро кредитних історій отримувати з державних реєстрів й інші відомості, які впливають на здатність виконання суб'єктом кредитної історії власних зобов'язань.

При цьому, відповідно до частини 2 статті 5 зазначеного закону, органи або уповноважені особи зобов'язані за запитом бюро надавати відомості з державних реєстрів в електронному вигляді (у форматі бази даних).

Однак, законодавство, яким регулюються питання функціонування відповідних державних реєстрів та визначається порядок отримання інформації з них, не враховує положень закону щодо прав бюро кредитних історій і не зобов'язує відповідні державні органи, що забезпечують функціонування державних реєстрів, надавати на запит бюро кредитних історій інформацію про особу.

Зазначена законодавча колізія створює перешкоди для бюро кредитних історій при зборі ними відомостей для формування кредитної історії особи і, відповідно, впливає на повноту і достовірність інформації, що надається користувачам, у тому числі банкам.

Тому, за словами парламентарія, для реалізації відповідних норм закону та забезпечення ефективного функціонування бюро кредитних історій, необхідно внести зміни до законодавчих актів України, норми яких визначають повноваження відповідних державних органів і режим функціонування державних реєстрів.

На його думку, надання можливості бюро кредитних історій в електронному вигляді в режимі реального часу доступу до інформації про суб'єкта кредитної історії, яка є в державних реєстрах і стосується перевірки ідентифікаційних даних, доходів, даних щодо засновників юридичної особи, заставного майна, іпотеки, відкриття виконавчого провадження, справи про банкрутство дозволить кредитним установам реально оцінити платоспроможність позичальника, кредитні ризики і знизити шахрайство з фінансовими ресурсами.

Окрім того, на думку автора законопроекту, проблемним питанням у функціонуванні системи бюро кредитних історій є відсутність єдиної бази даних про наявність кредитної історії конкретного суб'єкта в конкретному бюро кредитних історій.

Державний реєстр кредитних історій, на думку Горбаля, створить правову основу для обміну інформацією між бюро кредитних історій, фінансовими установами та державними органами.

За задумом депутата, ведення даного реєстру пропонується доручити національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

Законопроект має створити умови, які призведуть до зменшення обсягів проблемної заборгованості в банках і забезпечить захист інтересів їхніх клієнтів.

Як повідомлялося, у лютому поточного року банки видали кредитів на 555 млн грн, що в три рази менше, ніж у грудні, і у 7 разів менше, ніж було пікове значення у серпні - 3,4 млрд грн.

Частка простроченої заборгованості за кредитами в Україні в лютому 2012 року зросла на 0,2 процентного пункту - до 9,93% загальної суми виданих кредитів. !zn

Читайте також:

Топ-12 ризиків для економіки України у 2012 році

Банки зарезервували під «погані» кредити 124 млрд грн

НБУ: Українські банки у 2011 році списали 21 млрд грн безнадійної заборгованості


НБУ посилив банкам нормативи резервування валюти під «короткі» депозити

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі