Рівень довіри інвесторів до України залишається стабільно низьким

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Основними причинами стабільно низького рівня інвестиційної привабливості України є посилення тиску на бізнес з боку владних структур, фаворитизм, складне адміністрування податків і корупція.

У II кварталі 2012 року індекс інвестиційної привабливості України залишився майже на такому ж низькому рівні - 2,19 бала з п'яти можливих - у порівнянні з 2,18 в I кварталі.

Про це йдеться в повідомленні Європейської бізнес асоціації, з посиланням на результати дослідження настроїв інвесторів, що проводиться за підтримки компанії InMind з 2008 року.

Згідно з повідомленням, рівень привабливості країни для інвесторів продовжує перебувати на найнижчих позиціях за всю історію дослідження.

На думку респондентів - 115 топ-менеджерів компаній-членів ЄБА, основними причинами стабільно низького рівня інвестиційної привабливості країни є посилення тиску на бізнес з боку владних структур, фаворитизм, складне адміністрування податків і корупція.

Серед нечисленних позитивних моментів були названі: будівництво інфраструктурних об'єктів, пов'язане з чемпіонатом Євро-2012, підвищення репутації країни на світовій арені після успішного проведення чемпіонату, певне поліпшення митних процедур в контексті прийняття нового Митного кодексу. «Але говорити про радикальні зміни на краще ще рано», - зазначають в асоціації.

Відповідаючи на питання про негативні зміни, які відбулися за останні три місяці в інвестиційному полі України, 17% опитаних назвали тиск на бізнес з боку влади, 13% поскаржилися на фіскальну політику та оподаткування, причому особливо проблемними залишаються питання відшкодування ПДВ та перенесення збитків минулих періодів . 16% відзначили непередбачуваність регуляторної політики, загальну нестабільність, конфлікт з опозицією і незрозумілий вектор зовнішньої політики України.

Коментуючи позитивні зміни в інвестиційному кліматі за останні 3 місяці, практично три чверті опитаних (73%) відзначають відсутність таких зрушень. 10% інвесторів назвали позитивним моментом проведення Євро-2012, а саме будівництво інфраструктурних об'єктів, інформування міжнародного співтовариства про Україну, успішне прийняття туристів. 7% вважають позитивними змінами продовження спрощення певних митних процедур. 6% повідомили про позитивні зміни в певних областях: нафтогазовидобувної сфери (3%) і IT-бізнесу (3%). 3% інвесторів як і раніше вважають позитивним утримання стабільного курсу національної валюти. На подальше спрощення податкових процедур вказують 2% експертів ринку.

Також повідомляється, що кілька нових питань в рамках опитування стосувалися впливу законодавчої реформи, а саме нових Митного та Кримінально-процесуального кодексів, змін до Податкового кодексу і поправки до Закону про дозволи, на умови ведення бізнесу. Переважно негативні оцінки впливу інвестори дали змінам до Податкового кодексу (19% позитивних оцінок проти 49% негативних) і новому Кримінально-процесуальному кодексу (15% позитивних оцінок проти 29% негативних).

Водночас, Митний кодекс та поправки до Закону про дозволи отримали переважно позитивні оцінки (36% позитивних проти 23% негативних і 33% позитивних проти 17% негативних відповідно).
«Це дослідження показує, що європейські компанії і члени Асоціації не відчули реального покращення бізнес-та інвестиційного клімату в Україні за останні місяці. Я не здивований, але в той же час розчарований, адже багато питань все ще залишаються невирішеними, незважаючи на постійні заклики до дії з боку ЄС і ЄБА, а також зобов'язання, прийняті українським урядом для поліпшення бізнес-клімату», - зазначив посол, глава представництва Європейського союзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра.

Він зазначив, що в ході опитування виявлено багато проблем, які довгий час залишаються невирішеними - такі, як відшкодування ПДВ, корупція і тиск на компанії з боку державних органів. «Якщо українська влада хоче збільшити приплив іноземних інвестицій, у чому є безумовна необхідність, - то вона повинна прислухатися до бізнес-спільноти і вжити заходів для вирішення ключових проблем бізнесу найближчим часом» - підкреслює глава представництва ЄС в Україні.

ЄБА - неурядова організація, що об'єднує близько 900 європейських, міжнародних та вітчизняних компаній, що працюють в Україні.

ЄБА була створена в 1999 році. Ініціатором її створення була Європейська комісія, яка зацікавлена у підтримці європейського бізнесу в Україні та налагодженні двосторонніх відносин України-ЄС. Беручи до уваги пріоритети України щодо євроінтеграції в Європейський союз, основною метою діяльності Асоціації є налагодження стосунків європейського бізнесу з представниками влади в Україні для співпраці щодо створення сприятливих умов ведення бізнесу та залучення прямих іноземних інвестицій в економіку держави.

Оцінка індексу інвестиційної привабливості України проводиться ЄБА за підтримки дослідницької компанії InMind. Індекс розраховується на основі регулярного моніторингу оцінок інвестиційного клімату України першими особами компаній-членів ЄБА.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі