Росія прийняла першу партію українського природного урану для збагачення

Поділитися
© magazeta.com
Матеріал буде збагачений і використаний при виготовленні на потужностях Паливної компанії Росатома «ТВЕЛ» тепловиділяючих збірок для українських АЕС у кількості, достатній для перевантаження приблизно половини активної зони реактора потужністю 1000 МВт.

Міжнародний центр зі збагачення урану (МЦЗУ, розташований в місті Ангарськ) ввіз з України в Росію урановий оксидний концентрат (УОК) для виробництва в РФ на підприємствах паливної компанії «ТВЕЛ» тепловиділяючих збірок для українських АЕС, говориться в повідомленні МЦЗУ.

Імпорт українського УОК у формі закису-окису урану (U3O8) здійснений в рамках забезпечення гарантій постачань наданих акціонерам МЦЗУ.

"Даний матеріал буде збагачений і використаний при виготовленні на потужностях Паливної компанії Росатома «ТВЕЛ» тепловиділяючих збірок для українських АЕС у кількості, достатній для перевантаження приблизно половини активної зони реактора потужністю 1000 МВт", - йдеться в повідомленні.

Раніше повідомлялося, що МЦЗУ у 2012 році почне перші постачання палива в Україну, як один зі своїх акціонерів, обсяг постачань складе 60 тисяч ЕРР (одиниць роботи поділу, характеризує витрата електроенергії на збагачення кілограма урану до певного рівня).

МЦЗУ і українські партнери домовилися про дані постачання, для чого на МЦЗУ буде поставлений український природний уран.

Росія спільно з Казахстаном створила у 2007 році МЦЗУ на базі відкритого акціонерного товариства "Ангарський електролізний хімічний комбінат" для надання послуг зі збагачення урану. У 2008 році центр отримав всі необхідні дозволи та ліцензії для здійснення практичної діяльності в якості постачальника продукції і послуг. Надалі до МЦЗУ приєдналася Україна.

Завданнями МЦЗУ є забезпечення гарантованого доступу до потужностей зі збагачення урану для країн, що не розвивають на своїй території збагачення урану, утримання та обслуговування міжнародного банку палива (гарантійного запасу), створеного в рамках угоди МАГАТЕ і РФ.

В даний час частка РФ у МЦЗУ становить 80%, частка АТ "НАК" Казатомпром "- 10%, частка української корпорації "Ядерне паливо"- 10%.

Статутний капітал МЦЗУ становить 26 мільйонів рублів і складається з 26 тисяч звичайних акцій номіналом 1 тисяча рублів. !zn

Читайте також:

Українські АЕС у першому півріччі перевиконали план виробництва електроенергії

Об’єктивних причин для відмови України від американського палива немає

Кабмін звільнив главу Енергоатому

«Енергоатом»: уникнути напіврозпаду

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі