Росія запускає другу чергу газопроводу в обхід України

Поділитися
Друга черга газопроводу Північний потік буде запущена в експлуатацію 8 жовтня. Таким чином, потужність газопроводу буде збільшена вдвічі - до 55 млрд куб на рік.

8 жовтня буде запущена в експлуатацію друга черга газопроводу Північний потік, завдяки чому потужність газопроводу буде збільшена вдвічі - до 55 млрд куб на рік.

Основна частина була запущена 8 листопада 2011. Акціонерами проекту Nord Stream є Газпром (51%), німецькі Wintershall Holding і E.ON Ruhrgas (по 15,5%), французька GDF Suez і нідерландська Gasunie (по 9%).

Північний потік є принципово новим маршрутом для експорту російського газу до Європи. Газопровід довжиною 1,22 тисячі кілометрів проходить по дну Балтійського моря від Росії (Виборг) до Німеччини (Грайфсвальд). З початком роботи першої гілки Північного потоку газ з РФ почав надходити в Німеччину та інші західноєвропейські країни напряму, що повинно було привести до скорочення транзиту через Україну і Словаччину.

Транзит природного газу по території України в країни Західної Європи за підсумками восьми місяців поточного року скоротився на 22,86% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до 54 млрд куб. У період з листопада 2011 року по 1 жовтня 2012 по Північному потоку на експорт поставлено 8,7 млрд куб.

Маршрут газопроводу Північний потік проходить через виняткові економічні зони Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини, а також через територіальні води Росії, Данії та Німеччини. Будівництво першої нитки почалося в квітні 2010 року і було завершене у червні 2011 року. Будівництво другої нитки почалося в травні 2011 року, її вдалося завершити достроково - 18 квітня.

В кінці грудня минулого року голова Газпрому говорив, що холдинг у найближчі місяці почне розробку ТЕО на третій і четвертій гілках Північного потоку, що дозволить довести сумарний експорт по трубопроводу до 110 млрд куб газу на рік.

Газпром неодноразово заявляв, що Україна після запуску Південного потоку і розширення Північного потоку буде мати нульове значення для експорту російського газу.

- «Північний потік», «Південний потік» та інші подвиги «Газпрому»

Нагадаємо, раніше Микола Азаров розкритикував Північний і Південний потоки. «Аномальні морози показали, що ні Північний потік, ні Південний потік не мають і в найближчому майбутньому не будуть мати надійних газосховищ, які могли б бути задіяні в період аномально низької температури повітря», - наголосив Микола Азаров.

Раніше повідомлялося, що втрати України від запуску «Північного потоку» можуть скласти близько $700 млн. Разом з тим, за прогнозами незалежних експертів, оцінити вплив «Північного потоку» на Україну можна буде не раніше 2015 року, коли газопровід вийде на повну потужність і коли будуть видні масштаби переформатування газопостачання Європи, зокрема, і наслідки для України.

При цьому набагато серйозніше по Україні може вдарити введення в експлуатацію «Південного потоку» (South Stream), хоча плани його будівництва ще туманні.

Тим часом, за останньою інформацією від джерел у «Газпромі», за сім місяців 2012 року в грошовому еквіваленті Україна вже втратила понад $290 млн від скорочення транзиту російського газу через свою територію. В цілому в поточному році Україна недоотримає $500 млн виручки через введення обхідного газопроводу, порахували в російській компанії.

Нагадаємо, що міжнародні рейтингові агентства прогнозують, що запуск Nord Stream буде мати негативні наслідки для «Нафтогазу України». За даними Fitch, виручка НАК може знизитися в 2012 році приблизно на 20%.

Як повідомлялося, за даними Міненергоугольпрома, транзит природного газу по території України в країни Західної Європи в січні-липні 2012 року скоротився на 23,62% (15,085 млрд куб. м) - до 48,765 млрд куб. м. !zn

Читайте:

Азаров заявив, що модернізація української ГТС обійдеться в 4,5 млрд євро

«Газпром» закінчив будівництво газопроводу в обхід України

Україна в 2012 році недоотримає $500 мільйонів через обхідний газопровід

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі