Румунія почала бурити шельф Чорного моря. «Вишку» взяла в оренду

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© ampravda.ru
Американська Exxon і румунська Petrom розпочали сьогодні буріння першої глибоководної свердловини на румунському родовищі «Доміно-1» у Чорному морі, повідомила прес-служба Petrom.

Родовище «Доміно-1» розташоване у Чорному морі у 170 кілометрах від узбережжя на глибині у тисячу метрів. Передбачається, що розвідка триватиме 90 днів. До буріння залучено установку Deepwater Champion, що належить компанії Transocean.

У 2008 році Exxon і Petrom підписали угоду, за якою 50 відсотків видобутих нафти і газу блоку родовищ «Нептун», де розташовано «Доміно-1», буде належати американській компанії. Площа блоку - 10 000 квадратних кілометрів. Глибина варіюється в межах 50-1700 метрів.

За підрахунками фахівців американської компанії, інвестиції у розвідку складуть декілька сотень мільйонів доларів.

51% акцій компанії Petrom належить австрійському концерну OMV. Прибуток компанії в 2010 році склав 700 млн євро.

ZN.UA Згідно з технічними даними, Deepwater Champion може бурити на глибині 3600 м, глибина буріння - 12 000 м.

Бурова установка «West Juno», яку цього року придбав український «Чорноморнафтогаз» може бурити на глибині лише 120 м (глибина буріння - 9000 м).

Раніше заступник голови НАК «Нафтогаз» Вадим Чупрун повідомляв в інтерв'ю, що вітчизняній компанії невигідно брати морську бурову установку в оренду.

«Добова оренда установки на суші, я не кажу вже про шельф, коливається від $12 тис. до $42 тис. Де брати такі гроші? Безумовно, для закупівлі потрібно відразу знайти значну суму, але це гарантія того, що ми будемо успішно працювати 30 і більше років», - сказав він.

Раніше ZN.UA повідомляло, що в цьому році «Чорноморнафтогаз» на тендері придбав дві морські бурові установки за ціною $400 млн кожна.

При купівлі першої бурильної установки в тендері «Чорноморнафтогазу» взяли участь тільки дві, пов'язані між собою фірми. Ціна установки ($400 млн) виявилася на $150 млн вищою, ніж у виробника.

При купівлі другої бурової установки в тендері взяли участь три посередники. Під умови тендера підходило тільки дві морські установки. Ціна у виробника кожної з них становила $200 млн. Переможцем тендеру із закупівлі СПБУ для «Чорноморнафтогазу» за $400 млн стала латвійська компанія Rigas Kugu buvetava.

Після проведення першого тендера латвійські журналісти довели, що власник постачальника першої бурової установки, рижанин Ерік Ванагельс, є підставною особою, оскільки веде життя бомжа.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі