Від сьогодні обміняти валюту можна тільки з документами

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Сьогодні, 23 вересня, набуває чинності постанова НБУ № 278, якою регулятор вніс зміни до порядку про здійснення валюто-обмінних операцій на території України.

Згідно зі змінами, відтепер при купівлі або продажу валюти (на суму до 50 тис. грн в еквіваленті) необхідно буде пред'являти паспорт або інший документ, що засвідчує особу, зокрема резидентність фізособи.

При цьому як і раніше, при проведенні операцій на суму понад 50 тис. грн банкам потрібно буде серед іншого зафіксувати у своїх документах серію і номер паспорта, а також місце проживання фізособи.

НБУ підкреслює, що така перевірка резидентності фізичних осіб відповідає рекомендаціям міжнародної групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF). Нагадаємо, що раніше голова НБУ пообіцяв "не проявляти зайвої цікавості" до громадян, які здійснюють валютообмінні операції.

Також збільшено граничну суму обміну валюти - з 80 тис. грн до 150 тис. грн. При цьому, "з метою мінімізації ризиків операцій з готівкою на суму від 50 тис. грн до 150 тис. грн буде здійснюватися повна ідентифікація фізичної особи відповідно до законодавства України про запобігання та протидію легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом".

Окрім того, Нацбанк вніс зміни, завдяки яким готівкову валюту можна буде обмінювати в банкоматах (банки отримали право через банкомати здійснювати операції з купівлі у фізичних осіб готівкової іноземної валюти за гривні).

Згідно зі змінами, Нацбанк тепер не зможе диктувати банкам максимальні розміри маржі за операціями на готівковому валютному ринку (відповідний пункт інструкції виключено поправками).

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі