Схема з українським газом «РосУкрЕнерго» завершилася. $1 млрд втратив ще бюджет Росії

Поділитися
© YES © 2012. Фотографи: Сергій Іллін, Олександр Індичий
У I кварталі 2011 р. «Газпром» купив у швейцарської Rosukrenergo 0,2 млрд куб. м газу на 110,257 млрд руб.

У результаті «Газпром» купив газ для перепродажу в ЄС по $370 за 1000 куб. м при середній ціні для європейців - $343.

Але перший заступник начальника департаменту компанії Олександр Міхєєв заявив, що збитків «Газпром» не отримав.

«Умови угоди не підлягають оголошенню. Можу тільки додати, що фінансовий результат за цією угодою для "Газпрому" позитивний, позитивний», - сказав він.

Аналітик Банку Москви Денис Борисов, розповів «Ведомостям», як відпрацювала схема.

У 2009 р. - після 20-денної газової війни - «Газпром» і «Нафтогаз» підписали прямий контракт, Rosukrenergo виключили зі схеми постачань. Але у трейдера залишилися активи (11 млрд куб. м газу у сховищах «Нафтогазу») і пасиви ($1,7 млрд боргу перед групою «Газпром» за той же газ).

«Нафтогаз» хотів забрати паливо Rosukrenergo. Так з'явилася перша схема: «Газпром» перерахував «Нафтогазу» $1,7 млрд як аванс за транзит газу в Європу, «Нафтогаз» тут же витратив ці гроші, викупивши у «Газпрому» борги Rosukrenergo, у рахунок яких забрав газ швейцарської компанії зі сховищ. Але Rosukrenergo подала до суду і виграла: «Нафтогаз» повинен був повернути їй 12,1 млрд куб. м (1,1 млрд куб. м - штраф).

У листопаді 2010 р. «Нафтогаз», Rosukrenergo і «Газпром» підписали угоду, і з'явилася друга схема: «Газпром» знову виплатив «Нафтогазу» $1,5 млрд авансу за транзит, той збільшив закупівлі російського газу, щоб повернути Rosukrenergo 12,1 млрд куб. м, а трейдер продав цей газ «Газпрому» для реалізації в Європі, розплатившись із боргами.

Якби не листопадова угода, «Газпром» продав би з території Росії 10,2 млрд куб. м газу (які пішли до Європи за схемою у I кварталі), виручив би $3,5 млрд, заплатив би близько $1 млрд мита і залишив би собі близько $2,5 млрд чистого виторгу, вважає Борисов.

А з урахуванням схеми вийшло наступне, продовжує експерт: «Газпром» продав газ «Нафтогазу», отримавши приблизно $2,7 млрд виручки (середня ціна для України у I кварталі була $264 за 1000 куб. м), але ніякого мита не платив - це передбачено міжурядовою угодою Росії і України. Потім той же газ «Газпром» купив у Rosukrenergo на території Європи (знову без мита), додавши до $2,7 млрд вищеназваної виручки власний $1 млрд. А потім продав газ європейським клієнтам, виручивши ті ж $3,5 млрд, що і при першому варіанті постачання. Тобто чиста виручка (з урахуванням витраченого зверху $1 млрд) - аналогічні $2,5 млрд, резюмує експерт.


Сама Rosukrenergo повинна отримати близько $1 млрд прибутку після закриття всіх угод з 12,1 млрд куб. м газу (останніх для неї), говорять дві близьких до «Газпрому» людини: виторг трейдера склав приблизно $4,5 млрд, близько $3 млрд витрат вже здійснено ($1,7 млрд виплат за боргом «Нафтогазу», $450 млн йому ж за зберігання газу, $810 млн боргу «Газпрому»), ще кілька сотень мільйонів витрат попереду.

Половину цього прибутку у вигляді дивідендів може отримати «Газпром». Причому фактично він уже забрав ці гроші авансом: на початку року Rosukrenergo видала кредит «Газпрому» на $550 млн під 3,5% річних з погашенням у 2012 р. Аналогічні позики видані другому акціонеру - австрійській Centragas Holding (підконтрольна Group DF), знає знайомий менеджера «Газпрому».


Єдиний, хто міг втратити на цій схемі, - бюджет Росії (той самий $1 млрд мита), відзначає директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

Представники Group DF і уряду Росії від коментарів відмовилися.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі