Злиття «Укрнафти» з «Укртатнафтою» і вихід на IPO допоможуть вирішити проблеми з татарами

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Проблему сумнівної легітимності права власності на відібрані в українських судах акції татар може бути вирішено шляхом злиття «Укрнафти» з «Укртатнафтою» з подальшим виходом на IPO.

Про це у своїй статті для ZN.UA пише директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн.

Автор нагадує, що ключова проблема в системі нафтового бізнесу «Привату» - «Укртатнафта», в якій група сьогодні контролює 56% акцій (43% у «Нафтогазу України»). У 2007 році «Приват» не найбільш дружнім чином витіснив російську «Татнефть» з цього найбільшого нафтопереробного заводу, створивши для влади проблему в діалозі з росіянами, які не втомлюються на найвищому рівні нагадувати своїм українським колегам про цю неприємну тему. У міжнародних судах «Татнефть» вимагає від України 2,5 млрд дол і збирається збільшувати суму позову.

На думку експерта, така консолідація підприємств з великими держпакетами акцій «виглядає цілком благопристойно», а по-друге, отримання нехай і меншого пакету в об'єднаній компанії виключить варіанти подальших претензій на частку Ігоря Коломойського.

С.Куюн не виключає, що саме з цими планами пов'язаний показаний «Укртатнафтою» прибуток у першому кварталі 2011 року, хоча менеджмент підприємства заявляє про збитки, що більше схоже на правду

Окрім того, на його думку, вирішенням питання може стати відновлення роботи легендарної «Лівели» чи нових «дочок» компанії «Тайстра».

С.Куюн відзначає, що основним підсумком таких консолідацій стає монополія з усіма наслідками. У нафтовидобутку, нафтопереробці і нафтоперевалюванні її вже створено «Приватом». Для абсолютного домінування на споживчому ринку, за його словами, необхідно добрати ще 500-600 станцій, що досягається за півроку - рік держрегулюванням цін і паралельним створенням зазначених преференцій для «правильних» учасників ринку.

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Сергія Куюна «Віддати, щоб лишитися».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі