ЗМІ: До кризи 2008 року могли бути причетні «фінансові терористи»

Поділитися
© Getty Images
Невідомі сили - можливо, терористи або ворожі іноземні держави - влаштували «фінансові диверсії» і тим самим спровокували економічну кризу 2008 року, приховано скориставшись слабкими місцями у фінансовій системі США, викладає The Washington Times висновки доповіді, підготовленої на замовлення Пентагону.

Доповідь «Економічна війна: ризики і реакції» була підготовлена у 2009 році фінансовим аналітиком Кевіном Д.Фріменом, пояснює журналіст Білл Гьортц. Документ не є секретним.

«Було сплановано і в даний момент здійснюється напад на економіку США, що складається з трьох етапів», - йдеться в доповіді.

«У доповіді сказано, що, судячи з доказів, перші два етапи атаки на американську економіку були проведені в 2007-2009 роках і «судячи з нещодавньої активності на глобальних ринках, прогнозований третій етап, можливо, вже почався», - пише газета.

Першим етапом Фрімен вважає роздування спекулянтами цін на нафту у 2007 - першій половині 2008 року, а другим - «напад ведмедів» на Bear Stearns, Lehman Brothers та інші банки Уолл-стріт, який спричинив обвал фондового ринку.

Говорячи про третій етап атаки, Фрімен нагадує про величезний держборг США і вважає, що статус долара як світової резервної валюти знаходиться під загрозою.

«Ідеальною зброєю для ведмежих атак» Фрімен вважає кредитні дефолтні свопи. Іншим інструментом економічної війни могли послужити так звані "голі короткі продажі" акцій.

«Серед додаткових доказів, представлених Фріменом, - заява міністра фінансів США Генрі Полсона від 2008 року про те, що Росія пропонувала Китаю план викиду на ринок облігацій Fannie Mae і Freddie Mac, які підтримує федеральний уряд США», - йдеться у статті.

Економічні аналітики і комісія федерального уряду США пояснюють кризу економічними чинниками: видачею високоризикованих іпотечних кредитів і недоліками федеральної системи регулювання та нагляду, нагадує видання.

Але Фрімен вносить новий елемент, не врахований комісією, - втручання «зовнішніх сил». Згідно з доповіддю, внутрішньоекономічні чинники мали спровокувати «нормальний спад», але не «ситуацію на межі колапсу» у світовій економіці.

«Серед підозрюваних - «фінансові вороги» у близькосхідних державах, терористи-ісламісти, ворожі сили у китайській армії або урядові сили і організовані злочинні групи Росії, Венесуели або Ірану», - йдеться у статті. «Китайські військові публічно пропонували застосувати проти США засоби економічної війни», - стверджує газета.

Фрімен в інтерв'ю виданню сказав, що в його доповіді наведено достатньо теоретичних аргументів на користь версії про економічну диверсію.

Зі свого боку, Пол Брейкен з Єльського університету не бачить переконливих доказів того, що криза 2008 року спровокована змовою зовнішніх сил.

Фрімен написав доповідь на замовлення Irregular Warfare Support Program при Combating Terrorism Technical Support Office Пентагону, що вивчає сценарії війни незвичайними засобами. У доповіді зроблено висновок, що фінансовий тероризм міг завдати світовій економіці збитків до 50 трлн доларів.

За матеріалами The Washington Times, Inopressa.Ru

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі