Сорос передрік розвал Євросоюзу

Поділитися
© sparkplugging.com
Корінні проблеми єврозони не усунено, розрив між країнами-кредиторами та країнами-боржниками продовжує розширюватися, стверджує Сорос. За його словами, Європу очікує довгий період економічної стагнації, якщо не гірше.

Фінансист, глава Soros Fund Management Джордж Сорос передрікає розвал Європейського союзу. Про це він написав у своїй статті, опублікованій в бізнес-виданні The Financial Times.

За його словами, корінні проблеми єврозони не усунено, розрив між країнами-кредиторами та країнами-боржниками продовжує розширюватися, а Європу очікує довгий період економічної стагнації, якщо не гірше.

«На початку кризи можливість розпаду єврозони здавалася немислимою: активи і зобов'язання, виражені в єдиній валюті, були настільки взаємопов'язані, що розпад призвів би до неконтрольованого краху. Але в міру розвитку кризи фінансова система єврозони поступово переорієнтувалася за національними напрямками», - зауважив Сорос.

Він підкреслив, що в останні місяці ця тенденція набирає обертів. «Довгостроковий договір про зворотний викуп дозволив іспанським та італійським банкам зайнятися дуже вигідними і неризикованими арбітражними операціями з облігаціями своїх власних країн. А пільговий режим, отриманий ЄЦБ за його грецьким облігаціями, відіб'є охоту в інших інвесторів утримувати суверенний борг. Якщо так буде тривати ще кілька років, розпад єврозони стане можливим без краху (омлет залишиться цілим), але через це у центральних банків країн-кредиторів залишаться великі, важкі для виконання вимоги до центральних банків країн-боржників», - пише фінансист.

«Виживе євро чи ні, ЄС переживає тривалий період економічного застою. Подібний досвід був і в інших країн. Країни Латинської Америки пережили втрачене десятиліття після 1982 року, а в Японії економічний застій спостерігається вже чверть століття: проте всі ці країни вижили. Але Європейський союз - це не країна, і малоймовірно, що він виживе. Дефляційна пастка боргів загрожує знищити ще не до кінця побудований політичний союз», - вважає Сорос.

Фінансист радить кардинально переглянути правила єврозони, оскільки вони нежиттєздатні, вдатися до надзвичайних заходів, оскільки ситуація аномальна і розробити нові правила, які повинні враховувати невід'ємну нестабільність фінансових ринків.

Автор також рекомендує взяти фіскальний пакт країн єврозони за точку відліку, але усунути ряд недоліків: "враховувати і комерційні, і фінансові борги", "бюджет повинен розмежовувати інвестиції, що приносять прибуток, і поточні витрати". !zn

Читайте також

Сорос: В Європі настають часи драконівської економії

Сорос: Крах євро буде мати катастрофічні наслідки для всього світу


Сорос закликав ЄЦБ до активних дій, щоб не допустити краху світової фінансової системи

Сорос дав нові рекомендації з порятунку єврозони

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі