Рада ЄС схвалила другий антикризовий пакет заходів для країн Єврозони

Поділитися
© football.ua
Ініціатива передбачає розширення контролю над проектами бюджетів держав-членів єврозони, що зазнають дефіциту скарбниці.

Рада ЄС на рівні міністрів економіки і фінансів схвалила другий антикризовий пакет заходів, спрямованих на подальше зміцнення економічного регулювання у країнах єврозони.

Згідно з підсумковим комюніке, ініціатива передбачає розширення контролю над проектами бюджетів держав-членів єврозони, що зазнають дефіциту скарбниці, а також посилення нагляду за фінансовою політикою країн-учасниць зони євро, які звернулися за наданням економічної допомоги.

Розроблений Радою ЄС проект документа має бути пізніше погоджений з Європарламентом і винесений на обговорення саміту ЄС.

"Держави-члени єврозони будуть зобов'язані щорічно до 15 жовтня направляти до Ради (ЄС) свої проекти бюджетів на наступний рік. Ретельний нагляд буде здійснюватися щодо країн-учасниць зони євро, що зазнають значного бюджетного дефіциту. Це дасть [Європейській] комісії можливість краще оцінити існуючі ризики щодо дотримання термінів прийняття заходів для боротьби з негативним балансом держскарбниці. Ще більш пильний контроль буде здійснюватися за державами єврозони, які отримують фінансову підтримку, або мають проблеми з економічною стабільністю", - наголошується у прес-релізі Ради.

Мета всіх цих заходів - забезпечити фінансову координацію дій між державами, які використовують єдину валюту і які є учасниками єдиного європейського ринку.

Як показала практика, однієї політичної волі без дієвих контрольних механізмів виявилося недостатньо, щоб всі держави співтовариства виконували "золоте фінансове правило" ЄС - Пакт стабільності і зростання. Цей документ встановлює межу бюджетного дефіциту для держав співтовариства на рівні 3% від їхнього ВВП, а стелю держборгу - на рівні 60%. Ці норми регулярно порушувалися практично за весь час дії пакту, а після початку у 2008 році світової фінансової кризи 20 із 27 країн Євросоюзу вийшли за ці рамки, що стало однією з базових причин кризи євро, що вибухнула у 2010 році і триває досі. Рекордсменом в області порушень стала Греція, дефіцит держбюджету якої в 2009 році перевищив 16% ВВП, а держборгу - 150%.

Вперше ідея контролю Єврокомісії за бюджетами країн зони євро була висунута у середині 2010 року і отримала назву "європейський триместр". В умовах кризи і загрози розвалу зони євро це безпрецедентне посилення економічних повноважень Брюсселя було реалізовано швидко і майже без опору національних урядів. Держбюджети країн зони євро на 2012 рік вже розроблялися у взаємодії і під наглядом Єврокомісії. !zn

Читайте також:

Європа зробила перший крок до рецесії

Єврокомісія визнала економіки 12 країн Євросоюзу нестабільними

Президенти європейських країн запропонували не згадувати слово «криза»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі