Співавтор Doing Business: Україні потрібно не знижувати податки, а спростити їхнє адміністрування

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Співавтор Doing Business: Україні потрібно не знижувати податки, а спростити їхнє адміністрування
Спрощення складної звітності дало б більш помітний результат для України в рейтингу легкості ведення бізнесу, ніж зниження ставок податків.

Для поліпшення позицій України в рейтингу Doing Business за показником «оподаткування» значно більш важливі реформи, спрямовані на зниження адміністративного навантаження, ніж зниження ставок податку на прибуток або ПДВ.

Про це в коментарі для ZN.UA заявила Тіа Трамбік (Tea Trumbic) - один зі співавторів доповіді Doing Business групи Світового банку у Вашингтоні.

Коментуючи, зокрема, позиції України в рейтингу «оподаткування» (Paying Taxes), в якому Україна поліпшила свої позиції в нинішньому році на 18 пунктів (перемістившись зі 183-го місця до 165-го), експерт підкреслила впровадження в Україні електронної звітності для середніх і великих підприємств.

«Це одна з передових практик, що враховуються у дослідженні, і все більше країн надають бізнесу таку можливість. 74 держави зараз дозволяють підприємствам заповнювати декларації і сплачувати податки в он-лайн режимі. Електронна система декларування та сплати податків, у разі належної імплементації та використання більшістю підприємців, вигідна як владі, так і бізнесу.

- Бізнесу більше заважає складна звітність, аніж високі податки, - опитування ДПСУ

Для податкових служб електронна подача звітності полегшує навантаження і знижує операційні витрати - такі як витрати на збір, зберігання та обробку податкових декларацій. У той же час, це підвищує законослухняність у податковій сфері та економить час.

Для платників податків електронна процедура подання податкової звітності не тільки економить час, але і сприяє зниженню помилок при заповненні податкових декларацій, полегшуючи підготовку, подання звітності та сплату податків.

І обидві сторони виграють від зниження потенційних ризиків корупції, які значно вищі при більш частих контактах підприємців з податківцями.

За словами одного зі співавторів доповіді Doing Business, індикатор «оподаткування» оцінює фінансові та адміністративні витрати бізнесу на адміністрування податків з точки зору середньостатистичної місцевої компанії відповідно до податкових законів та регуляторних норм для кожної окремо взятої країни. Індикатор оцінює податкове і адміністративне навантаження, яке несе окремо взята компанія. Обидва цих компоненти важливі для підприємців. Вони оцінюються з використанням трьох суб-індикаторів: сумарна податкова ставка, витрати часу на ведення звітності та сплату основних податків (податок на прибуток, фонд оплати праці, обов'язкові соціальні внески, інші податки), кількість податкових платежів.

Експерт відзначає при цьому, що при розрахунку сумарної податкової ставки в рейтингу не враховується значення податку на додану вартість (ПДВ), бо його навантаження перекладається в основному на кінцевих споживачів.

На додаток, усереднена ставка податку на прибуток в Україні і так достатньо низька, і за вирахуванням всіх амортизаційних та інших відрахувань в середньому компанія витрачає лише близько 11% свого прибутку на виплату відповідного податку. Інші податки та збори значно більш обтяжливі для бізнесу.

Таким чином, для поліпшення позицій України в рейтингу за показником «оподаткування» (Paying taxes) значно більш важливі реформи, спрямовані на зниження адміністративного навантаження, ніж на зниження ставок податку на прибуток або ПДВ.

Однак, оскільки рейтинг - це порівняльна величина, складно оцінити, яким має бути поліпшення [для підвищення рейтингу на стільки-то пунктів - ред.], бо це також залежить від дій регуляторів інших країн.

Експерт також відзначила, що в 2011-12012 рр.. в Україні були імплементовані значущі реформи в трьох регуляторних сферах (відкриття бізнесу, оподаткування, реєстрація власності), що дозволило їй увійти до першої десятки економік, що найбільш активно реформуються, у звіті «Ведення бізнесу-2013».

«Але 107 інших країн також імплементували загалом майже 200 реформ. І найбільш поширеними серед них були поліпшення у сферах відкриття бізнесу і сплати податків. Це означає, що конкуренція стає все жорсткішою, - підкреслює пані Трамбік. - Перед Україною залишається безліч викликів, бо країна залишається в останній чверті рейтингу по 6-ти з 10-ти індикаторів рейтингу Doing Business». !zn

Читайте також:

Україна увійшла до трійки країн-лідерів, що поліпшили свої позиції в рейтингу Doing Business-2013

Іноземні аналітики радять Азарову зробити більш прозорим бюджетне планування

Бізнес назвав податки і корупцію найбільшими проблемами


Уряд зібрався скоротити кількість податків з 23 до 9-ти

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі