Світовий банк: деякі іноземні банки можуть піти з України

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Деякі банки з іноземним капіталом можуть піти з українського ринку через несприятливу міжнародну кон’юнктуру, допускає координатор проектів Світового банку в фінансовому та приватному секторі України, Білорусі та Молдови Маріус Вісмантас.

Деякі банки з іноземним капіталом можуть піти з українського ринку через несприятливу міжнародну кон’юнктуру, допускає координатор проектів Світового банку в фінансовому та приватному секторі України, Білорусі та Молдови Маріус Вісмантас.

Про це він заявив під час круглого столу «Коригування банківських стратегій в умовах європейської боргової кризи, та її вплив на фінансову систему України», який 10 листопада провела ГО «Ліга фінансового розвитку» за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

За словами експерта, для України найважливіше – це зберігати фінансову стабільність. «Можна припустити, що нових вливань капіталу в дочірні банки в центрі Європи не буде, так як це було 3-6 років тому», - спрогнозував представник СБ.

М.Вісмантас вважає, що банкам варто врахувати негативний досвід надміру активного зростання до кризи, адже наразі деякі фінустанови ростуть «занадто швидко», що може вилитися в додаткові проблеми згодом (зокрема, в контексті якості кредитного портфелю).

Старший же банкір ЄБРР Олександр Павлов звернув увагу на те, що стратегії західних банків на українському ринку стають більш виваженими. Однак плюсом і для системи, і економіки в цілому є те, що ключові іноземні фінустанови лишаються на ринку.

«В Україні, на відміну від багатьох розвиненіших країн, банки займаються базовою функцією – беруть депозити і видають кредити. У цьому сенсі банківська система України, можливо, навіть набагато здоровіша за інші. Але треба дати їй можливість робити це легше, правильніше, більш корисно для економіки», - наголосив фінансист.

За словами ж незалежного банківського експерта Ярослава Колесника, однією з ключових причин розчарування західних банків в Україні є невиправдання їхніх очікувань щодо організації бізнесу, надмірних ризиків та отримання прибутків. Переглядати своє ставлення до України західні структури змушує також відсутність стабільності й прогнозованості на українському ринку. «На фоні європейської кризи закономірно виникає питання – навіщо це їм, якщо не отримують очікуваного. Чи потрібний цей головний біль?», - зауважив експерт.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі