Темпи зростання країн G20 пішли на спад

Поділитися
© luxkharkov.com.ua
Економічний підйом в країнах "великої двадцятки" (G20) сповільнюється вже третій квартал поспіль. Україна не може залишитися осторонь від світових тенденцій, хоча вона і не входить до двадцятки найбільших світових економік.

Уповільнення зростання світової економіки, що почалося в кінці минулого року, продовжується вже третій квартал поспіль. Причиною стали не тільки рецесія в єврозоні та спад в економіці США, але і падіння темпів зростання країн, що розвиваються. Щоб убезпечити себе, Україні необхідно здійснювати структурні зміни в економіці.

Темпи економічного зростання в країнах "великої двадцятки" (G20) у II кварталі 2012 року сповільнилися до 0,6% порівняно з 0,7% в I кварталі. Такі дані оприлюднила вчора Організація економічного співробітництва і розвитку.

Український Мінфін пророкує, що наступний рік буде складним для всього світу

Економічний підйом сповільнюється вже третій квартал поспіль, пише "Коммерсантъ-Украина". Падіння темпів зростання зафіксовано в низці найбільших розвинених економік: в Австралії (до 0,6% з 1,4% в I кварталі), Японії (до 0,2% з 1,3%) і Південній Кореї (до 0,3% з 0,9%). Повільніше стали рости економіки Німеччини, Індії, Мексики, США, Великобританії та Італії. У Канаді та Франції темпи зростання не змінилися. За підсумками II кварталу драйверами зростання світової економіки стали Бразилія (зростання з 0,1% до 0,4%), Китай (з 1,6% до 1,8%), Індонезія (з 1,4% до 1,6% ), ПАР (з 0,7% до 0,8%) і Туреччина (з -0,1% до 1,8%).

Уповільнення темпів зростання G20 не було несподіваним.

"Драйверами світової економіки вже давно стали ринки, що розвиваються, які є експортозалежними і ростуть за рахунок розвинених ринків. Китай, наприклад, залежить від експорту більш ніж на три чверті, схожа ситуація і в Росії. Рано чи пізно настане колапс", - відзначає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Країни G20 створять новий «градусник» здоров'я світової економіки


Ще в кінці серпня міжнародне рейтингове агентство Moody`s знизило прогнозні оцінки економічного зростання G20" у зв'язку з погіршенням перспектив економік, що розвиваються". Загальний прогноз на 2012 рік був знижений з 3% до 2,8%, а на 2013-й - з 3,5% до 3,4%. Оцінка за економікам, що розвиваються, G20 (Аргентина, Бразилія, Китай, Індія, Індонезія, Мексика, Росія, Саудівська Аравія, ПАР, Південна Корея, Туреччина) на поточний рік знижена до 5,2% з 5,8%, а на 2013 рік - до 5,7% з 6,0%. Причому не виключений і подальший перегляд показників. Головними макроекономічними ризиками, згідно зі звітом Moody`s, є більш глибока, ніж очікується, рецесія в єврозоні, подальше уповільнення темпів зростання економік, що розвиваються, ціновий шок на нафтовому ринку на тлі геополітичної напруженості і різкий фіскальний стиск у США, який може відбутися в 2013 році через політичні розбіжності в країні".

Україна не може залишитися осторонь від світових тенденцій, хоча вона і не входить до двадцятки найбільших світових економік.

Янукович замахнувся на саміт G20

"Ситуація на світовому ринку металів погіршується, зовнішній попит знижується - це все вже відбилося на наших експортних показниках", - розповідає економіст інвесткомпанії Ірина Піонтковська.

Головна проблема - експортозалежна українська економіка. "Вже зараз ціни на залізну руду впали до рівня кінця 2009 року. Це сталося через уповільнення темпів зростання китайської економіки, що є найбільшим у світі споживачем руди, - розповідає аналітик Ерсте Банку Мар'ян Заблоцький. - Для України подальше зниження цін може спровокувати погіршення показників експорту і, як наслідок, уповільнення економічного зростання. Зараз ми прогнозуємо зростання реального ВВП в 2013 році на 3%, проте можемо переглянути цей прогноз у бік зниження".

На думку Устенка, щоб уникнути цього, Україні необхідно нарощувати внутрішнє виробництво і споживання, а також активніше проводити політику імпортозаміщення, проте в цьому питанні справа далі розмов не йде. !zn

Читайте також:

МВФ знизив прогноз щодо зростання світової економіки у 2012-2013 роках

Глава МВФ: Світова економіка відступила від краю прірви

Меркель не змогла знайти «простого і швидкого виходу» з кризи в єврозоні

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі